Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Amerikanci jedu livanjski sir, tžište otvoreno i za ostale proizvode

Preuzmite sliku

Amerikanci već jedu livanjski sir. Uskoro će im se na stolu naći i paprika iz Sanskog Mosta. Tržište SAD-a otvoreno je i za druge poljoprivredne proizvode iz BiH.

I dok je za poljoprivrednike rusko i tržište EU trenutno ograničeno, Omer Bratić tvrdi da već nekoliko firmi iz BiH uspješno posluje na američkom tržištu. Tamo je, kaže, lakše steći poziciju nego na evropskom.

“Lakše je američko tržište za dobijanje dozvola, pošto ima dosta ljudi sa naših prostora koji imaju firme tamo, lakša je distribucija. Možete na internetu, bukvalno, naći firme, poslati upit i stupiti u kontakt i možda ostvariti neku saradnju. Ono što je najbitnije je dobiti FDI broj, što isto nije teško”, pojasnio je Omer Bratić,predsjednik Udruženja proizvođača sira u BiH.

Amerikanci piju i čajeve od trava sa naših livada. Nedeljko Kusturić, proizvođač ljekotivog bilja, kaže da su naročito traženi voćni i čajevi od mente.

U Americi je otkrio veliki potencijal koji poljoprivrednici u BiH, tvrdi, definitivno treba da iskoriste.

“Ako vam kažem da sam prije 15 dana izvezao 500 kg matičnjaka na američko tržište, onda sasvim dovoljno govori da mogućnosti izvoza postoje, s jedne strane, a s druge strane, ogromni potencijali u BiH postoje za proizvodnju”, rekao je Nedeljko Kusturić, vlasnik firme “Prirodno bilje”.

I Morin Cormack rado jede livanjski sir. Nije ljubitelj ljutih paprika, ali hvali domaću rakiju. Smatra da poljoprivrednici prvo treba da se posvete evropskim standardima.

“Mislim da prvi korak Bosne i Hercegovine treba da bude rad na ulasku na evropsko tržište i dostizanje evropskih standarda, a onda bih rado razgovarala o mogućnosti ulaska na američko tržište. Mislim da je to trenutno udaljen cilj i da je važno fokusirati se na ključne korake koje sam naglasila u mom govoru – kretanje ka EU, ali bih rado počela razmišljati i o kretanju ka SAD-u”, rekla je Morin Cormack, ambasador SAD-a u BiH.

Za razliku od nje, poljoprivrednici su optimistični. Smatraju da im je američko tržište realna mogućnost. Pored paprika, sireva i čajeva, imamo još štošta pokazati Amerikancima. (ATV)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,