Petak, 14. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
siromastvo-BiH
Preuzmite sliku

Alarmantno stanje: Svaki šesti građanin BiH je siromašan!

Prema podacima Ujedinjenih naroda, 18,1 posto stanovništva u BiH živi s primanjima nižim od 237 KM mjesečno, odnosno ispod linije koja označava kritično siromaštvo. To znači da je svaki šesti građanin u BiH siromašan, rekao je jučer u Banjoj Luci, na okruglom stolu organiziranom povodom 17. oktobra, Svjetskog dana borbe protiv siromaštva, profesor Univerziteta u Banjoj Luci Duško Vejnović.

Godišnja zarada

– Skoro polovina bh. građana živi na granici siromaštva preživljavajući s mjesečnim primanjima od 416 KM. Podaci pokazuju da se broj djece u BiH koja zavise od socijalne pomoći u posljednje dvije godine povećao za deset posto. BiH je danas među najsiromašnijim državama u Evropi – naveo je Vejnović.

Među siromašnima je sve više i radno aktivnog stanovništva koje ostaje bez posla ili radi, a ne prima plaću, kao i mladih čija je stopa nezaposlenosti u samom evropskom vrhu.

– Većinu siromašnih u BiH čine zaposleni koji žive s porodicama i djecom, s obzirom na to da jedna plata nije dovoljna da se domaćinstvo zadrži iznad nivoa siromaštva. Broj nezaposlenih približava se broju zaposlenih. Prema podacima Svjetske banke, godišnja zarada u BiH po osobi iznosi 10.572 KM, a troškovi 12.689 KM – rekao je Vejnović.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić rekao je da je konferencija organizirana radi ukazivanja na tešku situaciju u društvu.

– Taj problem može se rješavati uz veću odgovornost nosilaca vlasti, javnih funkcija, s manje kriminala i korupcije i više jednakosti i šansi za sve – kazao je Gnjatić.

Obroci iz kuhinja

Dugi redovi u javnim kuhinjama odličan su pokazatelj kako se u našoj zemlji živi. Broj obroka pripremljenih u Narodnoj kuhinji „Imaret“ u Tuzli povećava se iz godine u godinu. Više od 2.000 obroka svakodnevno se priprema u centralnoj kuhinji u Tuzli i distribuira u četiri općine – Gračanicu, Tuzlu, Lukavac i Kalesiju. (Avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,