Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Akvizicija teška 80 miliona KM: Slovenci kupili veliki energetski projekat kod Sarajeva

Preuzmite sliku

Ljubljanska firma Interenergo, koja je u vlasništvu austrijske kompanije Kelag, kupila je projekat vjetroparka Ivan Sedlo, koji se gradi nedaleko od Sarajeva.

Vrijednost projekta Ivan Sedlo je 40,6 miliona eura, a očekuje se da vjetropark pokrije potrošnju više od 26.000 domaćinstava, saopćio je Interenergo, prenosi slovenačka agencija STA.

Inače, gradnja vjetroelektrane Ivan Sedlo počela je krajem septembra poslije više od šest godina priprema. Tada su investitori, firma Suzlon Energy BH, koja je u vlasništvu danske komanije Suzlon Wind Energy, saopćili da se završetak radova očekuje za 18 mjeseci.

Sada je Interenergo naveo da je ugovor o kupovini projekta zaključen krajem oktobra. Vjetropark će, kako se navodi, imati pet vjetroturbina i ukupnu snagu od 25 megavata (MW), dok je očekivana godišnja proizvodnja 65,7 gigavat sati (GWh). Elektrana bi trebalo da bude na mreži 2025. godine.

Interenergo je dosad izgradio jedan vjetropark, i to u Jasenicama u Hrvatskoj, a trenutno sa firmom Trigal gradi još jedan u Sjevernoj Makedoniji.

Investicija u vjetropark Ivan Sedlo će povećati ukupnu instalisanu snagu svih projekata Interenerga za korištenje obnovljivih izvora energije u BiH na 43 MW. Riječ je uglavnom o malim hidroelektranama (MHE), a prošle godine je ova ljubljanska firma preuzela i 60 posto udjela u firmi Vjetroelektrane Čardakov.

BiH, koja je tradicionalno uglavnom zavisila od uglja, kroz razvoj i diversifikaciju energetskog miksa, približava se prekretnici koja će označiti da polovinu električne energije dobija iz obnovljivih izvora energije, naveo je Interenergo a prenosi Balkan Green Energy News.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje