Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Agrokomerc otišao u stečaj: Više od 70 miliona KM gubitaka u posljednjih šest godina

Preuzmite sliku

Općinski sud u Bihaću donio je u protekli petak odluku o uvođenju stečajnog postupka u preduzeću “Agrokomerc” iz Velike Kladuše, a za stečajnog upravnika imenovan je Šefik Smlatić.

U rješenju suda se navodi kako je utvrđeno da je ovo preduzeće obustavilo plaćanje obaveza, kao i osnovnu djelatnost kojom se bavi te da ne isplaćuje plate i doprinose.

Takođe, ističe se kako je istekao zakonski rok u trajanju od tri godine u kojem je Vlada Federacije BiH, kao titular imovine preduzeća, trebalo da izvrši finansijsku konsolidaciju i objavi njene rezultate, a to nije učinjeno.

Sudskom odlukom je navedeno kako “Agrokomerc” posjeduje dovoljno imovine, čijom prodajom bi se mogla izmiriti dugovanja prema povjeriocima, a oni su pozvani da prijave i dokumentuju svoja potraživanja.

“Pripremio sam izvještaj na oko 300 stranica i detaljno sam obrazložio razloge zbog kojih je potrebno uvesti stečaj. Zakon o stečaju je jasno definisao kada se on uvodi, a to je pri nastupanju platežne nesposobnosti. Takvo stanje imamo sada jer je ovo preduzeće kroz prethodno poslovanje i stanje nelikvidnosti u potpunosti uništilo svoju ekonomsku supstancu i platežnu moć”, kaže Šefik Smlatić, novoimenovani stečajni upravnik.

Odlukom suda nije zadovoljna Uprava “Agrokomerca”, koja je istakla kako će u predviđenom zakonskom roku podnijeti žalbu.

“O tome smo obavijestili Vladu FBiH, jer po ovom rješenju imamo pravo žalbe u roku od osam dana. Mi ćemo iskoristiti taj pravni lijek i žalićemo se Kantonalnom sudu u Bihaću. Dok oni ne donesu konačnu odluku, mi nastavljamo s redovnim radom”, istakao je Mirsad Hamidović, vršilac dužnosti direktora “Agrokomerca”.

Dodaje kako je firma protekle godine kroz vlastito poslovanje obezbijedila uslove za penzionisanje 115 bivših radnika, a spremni su dogovorno izmiriti i dugovanja prema komitentima koji su ih tužili.

Međutim, Smlatić smatra kako su sve mogućnosti da se “Agrokomerc” ekonomski revitalizuje propale nakon što je kroz izvršne sudske presude prodat dio prehrambene industrije. Tvrdi kako je preduzeće samo u posljednjih šest godina ostvarilo gubitke veće od 70 miliona maraka, dok je ukupne gubitke u ovom trenutku nemoguće utvrditi. Međutim, Uprava “Agrokomerca” je uvjerena kako je postupak pokretanja stečaja izlobiran od strane određenih interesnih grupa s kojima povezuju i novoimenovog stečajnog upravnika, što on demantuje.

“Agrokomerc” je u prijeratnom periodu bio nosilac ekonomskog razvitka Velike Kladuše, ali i cijelog bihaćkog okruga i jedan od najuspješnijih prehrambenih kombinata u bivšoj Jugoslaviji koji je zapošljavao više hiljada radnika, izvijestile su Nezavisne.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,