Subota, 1. Aprila 2023.
Tuzlanski.ba logo

Advokati na propasti Bobar banke uzeli milione

Preuzmite sliku

Bijeljinska “Bobar banka” je od 2015. godine, kada je pokrenut likvidacioni postupak, samo na troškove desetine advokata koji je zastupaju u brojnim sudskim sporovima potrošila više od 2,2 miliona KM.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu banjalučkog poslovnog portala “Capital”, troškovi advokatskih usluga u postupku likvidacije iznosili su oko 2,1 milion KM.

Dok je ovim postupkom rukovodio likvidacioni upravnik Mile Maksimović, bilo je angažovano čak 11 advokatskih kancelarija.

Trošak za advokatske usluge u 2015. godini je iznosio oko 740.000 KM, u 2016. bio je 1,2 miliona KM,a do 21. januara ove godine potrošeno je oko 104.000 KM.

U ovom dvogodišnjem unosnom biznisu najbolje je prošla advokatska kancelarija Slobodana Govedarice, koja je inkasirala oko 1,2 KM, navodi “Capital”.

Tokom stečajnog postupka za „Bobar banku“, od 25. januara do 25. jula ove godine, advokati su u džep stavili oko 116.000 KM.

Pojedini članovi Odbora povjerilaca banke već sada javno postavljaju pitanje o svrsishodnosti vođenja skupih parničnih postupaka u situaciji kada je izvjesno da se veliki broj kredita ne može naplatiti.

Navodi se da je “likvidacioni postupak predugo trajao, te da su u tom periodu mnogi dužnici ‘razdužili’ svoju imovinu na najbliže srodnike, kumove, prijatelje ili nepoznate osobe koje odavno već nemaju adresu na području RS”.

Pitaju se šta su radili istražni organi i tužilaštva u vrijeme likvidacionog postupka i zbog čega se dozvolilo da dužnici nekažnjeno “izvuku” imovinu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje