Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Admir Fejzić iz Visokog: Od 20 koza može se zaraditi doktorska plata

Preuzmite sliku

Admir Fejzić iz Visokog vlastitim primjerom pokazuje da je Bosna i Hercegovina perspektivna zemlja i da u njoj ima posla za sve koji žele raditi, bez obzira na tešku političku situaciju u državi, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Iako ima tek 25 godina, ima nekoliko privatnih biznisa. Posljednji je sa kozama. Šansu za mnoga nova radna mjesta ovaj veterinar vidi upravo u malim farmama koza, koje ne broje više od 50 grla. Taj broj, objašnjava, dovoljan je da jedna porodica zarađuje daleko više nego što je sada prosjek u BiH.

 • admir m fejzic2
 • Moja farmica broji tek 20 koza, koje mi svaki dan daju oko 50 litara mlijeka. Jedan litar kozijeg mlijeka na tržištu košta četiri marke. Po ovoj računici, moje koze dnevno zarade oko 200 KM. Neka samo 30 posto od toga ostane meni, a 70 posto ide na održavanje koza, moja mjesečna plaća izađe oko 2000 KM – objašnjava Fejzić za agenciju Patria.

  To je daleko iznad prosjeka u našoj zemlji – dodaje.

  Admir je veterinar i zajedno sa prijateljem Muhamedom vlasnik je privatne veterinarske stanice u blizini Visokog, a biznis sa kozama, kaže, pokrenuo je nedavno kako bi drugima pokazao da se od svog rada može dobro živjeti.

  Nemam problema sa prodajom kozijeg mlijeka. Kvalitetno je, izuzetno zdravo i traženo, a u BiH ga je teško nabaviti. Ako ga i ima kupiti u nekom tržnom centru, to je uvozno mlijeko. A ljudi bi ipak da piju domaće – kaže Fejzić, koji će uskoro, osim mlijeka, početi proizvoditi i koziji sir, koji postiže daleko bolju cijenu od mlijeka.

  Trenuno uzgajam sanske koze. No, nedavno sam sa otoka Paga iz Hrvatske dovezao alpsku kozu, koja daje i do pet litara mlijeka. To je oko 50 posto više nego sanska koza, a samim tim i 50 posto više prihoda za isti posao – kaže Fejzić za Patriu.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,