Ponedjeljak, 29. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zukić i ostali: Otac spominjao da će za posao pomoći kolega iz “Pošte”

Preuzmite sliku

Svjedokinja Senada Čaušević kazala je kako joj je otac 2016. godine rekao da će u Javnom preduzeću “Pošta” biti konkurs i da preda papire ukoliko želi.

“Spominjao je da ima kolegu, nismo imena spominjali”, kazala je Čaušević.

Svjedokinja, koja je u to vrijeme živjela kod Kladnja, rekla je da je dala ocu svjedočanstva, a da konkurs nije ni pogledala, niti je znala “kako to ide”.

Ona je navela da je potom neko pozvao sa telefonskog broja koji je počinjao sa 033 i kazao joj da je primljena. Dodala je da joj je otac rekao da sačeka i da bi se trebao još neko javiti.

Čaušević je kazala da se, kada je poslala papire, spominjalo ime Ramiz, a poslije i Ramiz Karavdić. Dodala je da je vidjela njegovo ime u medijima i da je pitala oca da li je to ta osoba, a on joj je rekao da jeste.

Karavdić je optužen s Amirom Zukićem, Safetom Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Esedom Džananovićem i Asimom Sarajlićem za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Svjedok Anis Čaušević ispričao je kako su on i supruga Senada pokušavali naći posao 2016. godine. Kazao je da je njegov punac, koji je radio u “Pošti”, rekao da ima čovjeka po imenu Ramiz koji će pomoći, te da će uskoro izaći konkurs za “Poštu” u Tuzli.

Dodao je da je njegova supruga predala dokumentaciju, ali da na kraju nije došlo do zapošljavanja i da su “u medijima vidjeli natpise”.

On se nije mogao sjetiti drugih detalja pa mu je tužiteljica Ena Bahtijarević pročitala iskaz iz istrage u kojem se navodi da su krajem avgusta putem medija saznali da je uhapšeno više lica za korupciju i primanje mita za zapošljavanje, među kojima je bio i Ramiz Karavdić, te da je shvatio da je to taj čovjek. Čaušević je kazao da se sjeća toga.

Karavdićev branilac Sanjin Bandović pitao je svjedoka da ponovi ono što je pročitala tužiteljica, a i sam mu je pročitao taj dio iz istrage. Svjedok je rekao da ne može ponoviti, a Bandović je sugerisao da navodi iz iskaza ne odgovaraju vokabularu svjedoka.

Sudija Tanja Curović pitala je svjedoka kako je saznao o kojem je Ramizu riječ, a Čaušević je kazao da je pretraživao na internetu.

Na poziv Odbrane Karavdića saslušan je vještak ekonomske struke Mujo Butković, koji je imao zadatak da utvrdi iznos isplaćenih sredstava Karavdiću i porijeklo 10.000 konvertibilnih maraka (KM).

Vještak je rekao da je na osnovu dokumentacije utvrdio da je Karavdiću bio odobren kredit od 10.000 KM, te da je mu je isplaćeno oko 8.150 KM, a da je ostalo iskorišteno za zatvaranje određenih dugovanja.

Butković je kazao da je iz dokumentacije vidljivo kako je Karavdić izvršio konverziju 4.000 američkih dolara u konvertibilne marke.

Na pitanja tužiteljice, vještak je odgovorio da je isplata sa štednog računa 8.000 KM, koje su bile pretvorene u eure, izvršena tokom 2014. godine. Kad je u pitanju konverzija 4.000 dolara, rekao je da se ne može utvrditi porijeklo tog novca.

Suđenje se nastavlja 17. januara. (Detektor)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,