Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zbog upotrebe mobitela tokom vožnje sankcionisano 57 osoba

Preuzmite sliku

Na području Policijske uprave Banja Luka 29. i 30. juna 2017. godine, realizovana je „Akcija pojačane kontrole korišćenja bezbjednosnih pojaseva, sigurnosnih sjedalica i mobilnih telefona“, a koja je imala za cilj poboljšanje ukupnog stanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju, kao i ostvarivanja preventivnog učinka na vozače, da zaštite sebe, druge učesnike u saobraćaju i  da se pridržavaju zakonskih propisa.

Tokom dvodnevne akcije, ukupno je kontrolisano 822 učesnika u saobraćaju, a  sankcionisana su 282 vozača, 13 suvozača i 4 putnika u vozilu koji nisu koristili bezbjednosni pojas.Takođe, zbog nekorišćenja bezbjednosne sjedalice za djecu sankcionisana su 33 lica, a 57 lica je sankcionisano zbog upotrebe mobilnih telefona tokom vožnje na način koji nije predviđen zakonom.

Podsjećamo učesnike u saobraćaju da su u obavezi da koriste bezbjednosni pojas, kako u svojstvu vozača i suvozača, tako i u svojstvu putnika.

Djeca do 5 godina na zadnjem sjedištu su u obavezi da budu u sigurnosnoj sjedali pravilno postavljenoj i pričvršćenoj, dok su djeca od 5 do 12 godina u obavezi da koriste bezbjednosni pojas. Djeca do 12 godina se ne smiju prevoziti na prednjem sjedištu, s tim da djeca do 2 godine se smiju prevoziti na prednjem sjedištu u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj u suprotnom smjeru od smjera kretanja vozila sa isključenim vazdušnim jastukom na mjestu suvozača.

Mobilni telefon, odnosno drugi uređaji za komuniciranje se ne mogu koristiti za vrijeme kretanja vozila u saobraćaju na javnom putu, ukoliko se ne posjeduje oprema koja omogućava komuniciranje bez angažovanja ruku za vrijeme vožnje. Takođe, vozač ne smije koristiti audio odnosno video uređaje tako da ne čuje zvučne signale drugih učesnika u saobraćaju niti preduzimati druge radnje koje ometaju njegovu pažnju prilikom upravljanja vozilom.

Za nepoštovanje zakonskih odredbi predviđena je novčana kazna.

Policijska uprava  Banja Luka podsjeća da su saobraćajne propise dužni poštovati svi učesnici u saobraćaju, kako ne bi ugrozili svoje, ali i živote drugih učesnika u saobraćaju.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,