Subota, 15. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog ratovanja u Siriji uhapšen odbjegli Adem Karamuja

Preuzmite sliku

Za njim je Sud BiH bio raspisao potjernicu, a postupajući po njoj, pripadnici SIPA-e i MUP-a ZDK danas su ga locirali i na području opšine Maglaj uhapsili 

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Adema Karamuju (34), osuđenog na dvije godine zbog ratovanja u redovima Islamske države u Siriji, saznaju “Nezavisne”. 

Za njim je Sud BiH bio raspisao potjernicu, a postupajući po njoj, pripadnici SIPA-e i MUP-a ZDK danas su ga locirali i na području opštine Maglaj uhapsili.

Iz SIPA-e mu nisu naveli identitet, ali su potvrdili hapšenje jedne osobe.

– Ta osoba lišena je slobode od strane policijskih službenika SIPA-e u okviru operativne akcije ‘Damask’ 2014. godine zbog ratovanja u Siriji i pripadnosti terorističkoj grupi, saopšteno je iz SIPA-e.

Kako javlja agencija Fena, nakon provedenog postupka navedena osoba pravosnažno je osuđena, a budući da je bila nedostupna pravosudnim organima u BiH, Sud BiH raspisao je za istom potjernicu.

– Iako se ne radi o izvornoj nadležnosti SIPA-e, a uzimajući u obzir da je borba protiv terorizma prioritet u našem radu, u proteklom periodu SIPA je u saradnji s MUP-om ZDK poduzela niz operativnih mjera i radnji koje su rezultirale lociranjem i pronalaskom navedene osobe. Pri tome, posebno ističemo veoma uspješnu saradnju s EUFOR-om i ovom prilikom im se zahvaljujemo na pruženoj podršci, saopćeno je iz SIPA-e.

Osoba lišena slobode predata je u nadležni zavod za provođenje krivičnih sankcija u Zenici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,