Srijeda, 21. Mart 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zbog odlaska na ratišta u Siriju i Irak osuđene 22 osobe

Svih osam osuđenih u predmetu Enes Mešić i dr. proglašeni su krivim i osuđeni na zatvorske kazne.

Ovom presudom, ukupno 22 optužene osobe iz Bosne i Hercegovine, su pravomoćno osuđene za kaznena djela u vezi sa odlascima na strana ratišta Sirije i Iraka.

Bitno je napomenuti, da do sada nije bila niti jedna oslobađajuća presuda u svezi sa kaznenim djelima za nezakonito sudjelovanje državljana BiH na stranim ratištima, javlja N1.

U okviru akcije kodnog naziva “Damask”, Tužiteljstvo BiH uložilo je intenzivne napore, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH, zemljama regiona i agencijama iz partnerskih zemalja širom svijeta, na provođenju detaljnih i sofisticiranih istraga i prikupljanju dokaza o odlascima državljana BiH na ratišta Sirije i Iraka, te pridruživanju paravojnim skupinama i strukturama tzv. “ISIL-a”.

Većem broju osuđenih dokazano je da su boravili i sudjelovali na stranim ratištima, što je potkrepljeno i brojnim dokazima, a pravosudne i policijske agencije uspjele su ostvariti i značajnu preventivnu ulogu, jer se među osuđenima u proteklim godinama, nalaze i osobe koji nisu uspjele stići do Sirije i Iraka, već su otkrivene, locirane i uhićene na području Turske ili na polasku iz BiH.

Napori Tužiteljstva BiH u borbi protiv terorizma, prepoznati su i priznati u brojnim međunarodnim analizama i izvještajima o borbi protiv terorizma, kao značajan doprinos međunarodnim naporima u borbi protiv terorizma i terorističkih aktivnosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,