Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zasjedao Anketni odbor: Postoje osnovi sumnje da je David Dragičević ubijen

Preuzmite sliku

Anketni odbor Narodne skupštine RS-a smatra da postoji osnov sumnje da je banjalučki mladić David Dragičević ubijen te očekuju da se o ovom pitanju što hitnije odredi tužilaštvo, zaključci su ovog odbora.

Na današnjoj sjednici, Anketni odbor je većinom glasova, uz uzdržan stav zamjenika predsjednika Odbora Drage Kalabića (SNSD), usvojio i zaključak kojim se traži da nadređene institucije zbog evidentnih učinjenh propusta, povreda procedura i pravila utvrde odgovornost ministra unutrašnjih poslova RS-a, direktora policije, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUPRS-a i direktora Zavoda za sudsku medicinu RS-a.

Predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović je saopćio i zaključak kojim traže da se donesu odgovorajuće odluke o razriješenjima ovih osoba, kao i svih onih koji su svojim neadekvatnim ili protivpravnim činjenicama ili nečinjenjem otežali utvrđivanje istine u ovom slučaju.

-Anketni odbor smatra da su tužioci u ovom slučaju učinili brojne propuste i zahjeva od Narodne skupštine da uputi inicijativu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH s ciljem pokretanja odgovarajućih disciplinskih postupaka radi utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužilaca – navodi se u usvojenom zaključku.

Predlažu da se po hitnoj proceduri donesu izmjene Zakona o krivičnom postupku i Zakona o javim tužilaštvima RS-a.

Anketni odbor smatra da su građani s pravom uznemireni, kako je navedeno u zaključku, paušalnim, neutemeljenim i pogrešnim tvrdnjama izrečenim na konferenciji za medije u MUP-u od 26. marta vezano za stradanje Davida Dragičevića koje su izazvale negodovanje građana Republike Srpske i porast njihovog nepovjerenja u institucije RS.

Također, smatraju opravdanim i u potpunosti podržava zahtjeve građana koji traže punu istinu i pravdu.

Anketni odbor poziva sve institucije da svoje djelovanje vrate u Ustavom i zakonom propisane ‎nadležnosti i da, ako je potrebno, radi sagledavanja svih profesionalnih, naučnih, zakonskih i stručnih analiza vezano za smrt Davida Dragičevića, treba koristiti isključivo relevantne svjetski priznate forenzičke institute i ustanove.

Ovi zaključci su, kako je navedeno, usvojeni na osnovu sagledavanja saznanja, činjenica, podataka, obavještenja dobijenih od svih relevantnih institucija i pribavljenih na osnovu izjava pojedinaca, a sve s ciljem kreiranja što potpunijeg izvještaja vezanog za slučaj stradanja Davida Dragičevića.

Izvještaj će dostaviti parlamentu na usvajanje. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje