Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zapljena u BiH: U pošiljci na aerodromu pronađena veća količina droge

Preuzmite sliku

Prilikom redovne kontrole brzih pošiljki carinski službenici primijetili su pošiljku sa sumnjivom supstancom

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH zaplijenili su u nekoliko odvojenih akcija veću količinu narkotika – kokain, heroin, tetrahidrokanabinol /THC/, opijum sa primjesama drugih opijata i amfetamin.

Prilikom redovne kontrole brzih pošiljki carinski službenici primijetili su pošiljku sa sumnjivom supstancom deklarisanom na fizičko lice, saopšteno je iz UIO.

U saradnji sa Graničnom policijom BiH, prilikom testiranja uređaj za otkrivanje narkotika pokazao je da pošiljka sadrži kilogram kokaina, heroina, THC-a i opijuma sa primjesama drugih opijata, o čemu je obaviješteno Tužilaštvo BiH.

Pošiljka je zadržana kod UIO do izdavanja naredbe tužioca za izuzimanje predmeta zbog istrage.

Takođe, prilikom kontrole pošiljki pristiglih brzom poštom carinski službenik je primijetio sumnjivu praškastu materiju deklarisanu kao uzorak jednog lijeka.

U saradnji sa jedinicom Granične policije na Aerodromu Sarajevo, izvršeno je testiranje pošiljke i uz pomoć uređaja za detekciju narkotika i psa za otkrivanje narkotika utvrđeno je da se radi o 1,5 kilograma kokaina sa primjesama drugih opijata. Pošiljka se nalazi u Tužilaštvu.

U još jednom slučaju prilikom pregleda pristigle pošiljke putem brzih pošta primijećena je pošiljka sa 270 tableta amfetamina, deklarisana na ime stranog državljanina čiji su inicijali B.K.

Tablete su bile upakovane u dvije bočice, na kojima se nalazilo ime primaoca, a bile su izdate od ljekara izvan BiH.

Predmet je preuzela Granična policija BiH i kontaktirala dežurnog tužioca, koji je uvidom u dokumentaciju i nakon uzimanja izjave od primaoca nedozvoljenog lijeka u BiH, odobrio da se pošiljka vrati pošiljaocu bez njenog oduzimanja.

UIO poziva sve građane u BiH da na tvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik nezakonite trgovine, utaje akciza, carine ili PDV-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,