Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vršnjačko nasilje u BiH: Sukobila se dvojica 14-godišnjih učenika, upotrebljen i nož

Preuzmite sliku

U Cazinu je jučer došlo do sukoba između dvojice 14-godišnjih učenika, a tom prilikom došlo je do upotrebe noža, potvrđeno je iz policije USK.

Sukob su prijavili iz Osnovne škole “Gornja Koprivna”, koja se nalazi u istoimenom cazinskom naselju, a u Dom zdravlja u tom gradu primljena su dva maloljetna lica s lakšim tjelesnim povredama, te im je ukazana ljekarska pomoć.

Iz policije su istakli kako je o svemu obaviješten Centar za socijalni rad, te su njihovi predstavnici obavili razgovor s dječacima i njihovim roditeljima. Inače, vršnjačko nasilje na području Unsko-sanskog kantona nalazi se zadnjih godina u velikom porastu, prenose Nezavisne.

Policija se uglavnom susreće s posljedicama ove negativne društvene pojave i to kada ona poprimi teže oblike, a pretpostavlja se da veliki broj slučajeva uopšte ne bude prijavljen.

U prošloj godini vršnjačko nasilje je najizraženije bilo na području Cazina, gdje je zabilježeno 16 slučajeva, u Bihaću 11 i u Bosanskoj Krupi 7, dok je manji broj slučajeva evidentiran u ostalim gradovima i općinama.

U policiji navode kako je karakteristično da je u posljednje vrijeme, osim fizičkog, sve izraženiji oblik nasilja putem interneta i mobilnih telefona. Također, zabrinjavajuća okolnost je što se veliki broj takvih slučajeva događa u prostorima škola. Navode kako je poražavajuća okolnost da se povećanje bilježi u okolnostima kada su ostvarili visok stepen saradnje s predstavnicima obrazovnih ustanova, prosvjetnim i socijalnim radnicima te roditeljima učenika.

Povećanje broja slučajeva vršnjačkog nasilja na području USK, prema mišljenju stručnjaka, determinisano je nizom faktora. Smatra se kako na to presudno utiče teška ekonomska situacija u društvu koja generiše probleme unutar porodice, što vodi nasilnom ponašanju roditelja, a potom i djece. Također, bitan je i uticaj društva, kao i medija koji u sve većoj mjeri promovišu nasilje kao sredstvo rješavanja problema.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,