Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Velika istraga: Mladić porijeklom iz BiH planirao teroristički napad u Francuskoj

Preuzmite sliku

Dvadesetsedmogodišnji Švicarac, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, bio je vođa švicarsko-francuske džihadističke skupine, koja je planirala drugi napad u Nici, tvrdi švicarski medij NZZ am Sontag.

Tačnije, novinari ovoga lista tvrde da u svom posjedu imaju povjerljive dokumente francuskih pravosudnih institucija, koji otkrivaju namjere neimenovanog 27-godišnjaka da izvrši napad u Nici koristeći eksploziv ili automobile kojim bi se zaletio među pješake, prenosi Swissinfo.

Ovaj mladić, porijeklom iz BiH, navodno je koordinirao pripremama za napad, služeći se šifriranim online servisom za poruke Telegram. Njegova glavna uloga, navodno, je bila da skupini osigura oružje.

List dalje navodi da je mladić, koji je prešao na islam, pod lupu istražnih tijela došao najprije zbog optužbi za obiteljsko nasilje. Njegova 23-godišnja supruga, porijeklom iz Kolumbije, je također umješana u planiranje napada u Francuskoj i Švicarskoj, navodi švicarska nacionalna televizija SRF.

NZZ am Sontag zaključuje da je mladić sarađivao sa švicarskim džihadistom za kojim je raspisana međunarodna tjeralica, a koji je u bijegu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,