Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uprava policije MUP-a TK: Oduzeta veća količina ‘krivotvorenih’ novčanica

Preuzmite sliku

Policijski službenici Uprave policije MUP-a TK-a (PU Gradačac) su sveobuhvatnim istražnim radnjama na rasvjetljavanju krivičnog djela Krivotvorenje novca iz člana 205. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, počinjeno u mjesecu januaru 2020. godine na području grada Gradačca, došli do saznanja o mogućem počiniocu istog, a radi se o D.Č., rođen 1994. godine, bez stalnog mjesta prebivališta.

Operativnim radom na terenu, policijski službenici PU Gradačac su, u saradnji sa policijskim službenicima PU Srebrenik i Policije Brčko Distrikta BiH, u četvrtak 19. marta pronašli navedeno lice na području grada Srebrenika, kod kojeg su pronašli i oduzeli veći broj najvjerovatnije krivotvorenih novčanica u različitim apoenima u ukupnom iznosu od 20.900 američkih dolara i 16.250 eura.

Istog dana, u službenim prostorijama je izvršena kriminalistička obrada nad D.Č. zbog postojanja osnova sumnje da je na području grada Gradačca u mjesecu januaru 2020. godine počinio krivično djelo Krivotvorenje novca – stavljanjem u opticaj novčanicu za koju je vještačenjem utvrđeno da je krivotvorena, kao i osnove sumnje da je dva puta stavio u opticaj krivotvorene novčanice na području Brčko Distrikta.

Policijski službenici Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Gradačac, u saradnji sa Tužilaštvom BiH, nastavljaju daljnji rad na dokumentovanju ovog krivičnog djela, navodi se u saopćenju Uprave policije MUP-a TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje