Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajinci koji su pljačkali bankomate po BiH dobili devet godina zatvora

Preuzmite sliku

Objavljena prvostepena presuda za dva ukrajinska državljana optužena za organizirani kriminal u vezi sa računalnim prevarama…

Kantonalni sud Tuzla je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona objavio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za dva ukrajinska državljana, Dmytro Boiko (40) i Oleksandr Zaitsev (59), zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom računalna prevara. Sud je Boiku izrekao kaznu zatvora u trajanju od pet (5) godina, a za Zaitseva u trajanju od četiri 4 godine.

Podsjećamo, optuženi se terete da su krajem januara i početkom februara 2020. godine, sa još pet državljana Ukrajine, kao dio grupe za organizirani kriminal, u više kantona i gradova na području Federacije BiH, koristeći različite sofisticirane računarske alate i programe, pristupali bankomatima Sberbank BH dd Sarajevo na 24 lokacije sa kojih su preuzimali veće iznose novca, te sebi i drugim članovima grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 2.600.000 KM.

Boiko i Zaitsev su prilikom izvršenja krivičnog djela lišeni slobode u Bihaću, kada su sa bankomata pomenute banke neovlašteno podigli novac u iznosu od oko 100.000 KM. Novac je oduzet i vraćen vlasnicima.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u saradnji sa Federalnom upravom policije i drugim policijskim agencijama preuzelo istražne radnje za cijelo područje FBiH i vodilo istragu protiv ukupno sedam Ukrajinaca. Međutim, obzirom na to da je pet Ukrajinaca nedostupno pravosudnim organima u BiH, krivično gonjenje protiv pet članova grupe za organizirani kriminal je ustupljeno ukrajinskim agencijama za provođenje zakona i pravosudnim institucijama.

Kantonalni sud Tuzla je, nakon izricanja prvostepene presude, na prijedlog Tužilaštva produžio optuženima mjeru pritvora za još devet mjeseci.

Nakon prijema pismenog otpravka presude Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona će najvjerovatnije izjaviti žalbu na ovu presudu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,