Utorak, 17. Septembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ukradeni “golfovi” iz Banjaluke završili u Federaciji BiH

Policija još nije ušla u trag ukradenim automobilima “golf sedam” a prema posljednjim informacijama odvezeni su u Federaciju BiH. 

Izvor Srpskainfo iz istrage otkriva da se još nije ušlo u trag “sedmicama” zbog nesaradnje sa bezbjednosnim agencijama na području Federacije BiH. Ova saradnja je ustvari strah zbog odmazde na koju su spremni vlasnici otpada.

– Istražiocima u Federaciji BiH je data adresa za koju se sumnja da su na njoj ukradeni golfovi, ali odgovora druge strane još uvijek nema. Imamo informacije da se kolege boje ući na te adrese obzirom da se radi o jako opasnim kriminalnim grupama – objasnio je izvor.

Banjalučka policija je zbog krađa “sedmica” i jednog “audija” čija je vrijednost procijenjena na ukupno 65.000 maraka u maju ove godine uhapsila Dragoslava Tomića (49) iz Mrkonjić Grada, koji se u bjekstvu nalazio pet godina.

– Osumnjičeni je u periodu od februara do maja ove godine uz pomoć podesnog alata i specijalnih uređaja za dekodiranje i stavljanje u pogon ukrao tri vozila, pričinivši materijalnu štetu od 65.000 maraka – izjavila je juče Marija Markanović, portparol Policijske uprave Banjaluka.

 • Nadzorne kamere

  Prema zvaničnim podacima, na području PU Banjaluka od početka ove godine ukradeno je ukupno 19 automobila. Veći dio njih, odnosno 16, pronađeno je , a zbog ovih krađa procesuirano je osam osoba. Za tri automobila se još traga.

  – Policijski službenici rade na pronalasku vozila koja nisu pronađena, a kako ne bi ugrozili planirane mjere i radnje nismo u mogućnosti iznositi više detalja – objasnili su iz PU Banjaluka.

  Nadzorne kamere u Banjaluci snimile da su “golfovi sedmice” odvezene izvan grada.

  – Na jednom od snimaka nadzornih kamera primjećen je muškarac, koji je poznati član automafije sa područja Federacije BiH, da u svom vozilu ulazi u Banjaluku. Nekoliko sati kasnije ista osoba napušta grad, a ubrzo poslije njega istom rutom odlazi i ukradeni automobil “golf sedam” – otkrio je izvor iz istrage.

  U toku je istraga i nadamo se da će ova vozila biti pronađena u narednom periodu, zaključio je izvor iz istrage.

  Laki na obaraču

  Organizovana kriminalna grupa u proteklom periodu ukrala je pet automobila sa placeva za prodaju auta, ali i parkinga na području Banjaluke i Cazina. Zanimljivo je da članovi automafije biraju isključivo golfove „sedmice“.

  Prema informacijama, u krađama učestvuju dva, odnosno tri lopova obučeni u crne kombinezone i s fantomkama preko glava. Osim fantomki, na glavama imaju i baterijske lampe.

  Izvor iz istrage otkrio je da je posljednja krađa „golfa sedam“ izvršena 16. maja u Banjaluci, i to na placu firme „Antonić trejd“.

  Lopovi su odvezli crni “golf”, a materijalna šteta procijenjena je na 19.000 maraka.

  Odlično obaviješteni izvor navodi da su članovi automafije maskirani, naoružani pištoljima i automatskim puškama. Dok jedan član grupe čuva stražu, drugi otvara automobil, obično kod vozačevih vrata. Otvaranje se vrši presijecanjem lima ispod vrata, a zatim slijedi onesposobljavanje brave.

  – Po ulasku u auto, dekoderom zaobilaze ili deaktiviraju imobilizator elektronskog uređaja u vozilu, koji sprečava pokretanje motora bez originalnog koda, koji se nalazi u memoriji ključa vozila. Nakon što ukradu vozilo, skrivaju ih na unaprijed pripremljenim lokacijama, iznajmljenim garažama, parkinzima i slično – objašnjava naš izvor.

  Četiri “kraja” za ukradeno vozilo

  Izvor iz bezbjednosne agencije u BiH objasnio je da nakon krađe vozila postoje četiri „puta“ kojim ukradeni automobil može otići.

  Jedan je preko granice BiH, drugi da se krivotvori na druge dokumente, treći da se vrati putem novčanog otkupa od strane vlasnika, dok je četvrti rastavljanje u dijelove i prodaja u komadima. (Srpskainfo.com)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje