Ponedjeljak, 3. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Uklonjeno eksplozivno sredstvo iz jame Golubnjača

Kombinovani tim Federalne uprave civilne zaštite sastavljen od operatera za uništavanje eksplozivnih sredstava i speleo-spasilaca u petak je uklonio eksplozivno sredstvo iz jame Golubnjača u blizini planinskog prijevoja Oštrelj.

“Postupajući po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, tim Federalne uprave civilne zaštite je iz jame sa dubine od oko 60 metara uklonio pronađeno eksplozivno sredstvo kako bi na toj lokaciji osigurao uslove za provođenje ekshumacije žrtava rata u Bosni i Hercegovini”, potvrdio je Feni šef Odsjeka za uništavanje eksplozivnih sredstava u Federalnoj upravi civilne zaštite Sead Vrana.

Dodao je da je “sedmočlani tim sastavljen od pripadnika FUCZ iz Bihaća i Sarajeva, uz prisustvo ovlaštenih osoba Instituta za nestale osobe BiH, tokom dvosatnog zadatka izvršio pregled dna jame i uklanjanje jednog pronađenog eksplozivnog sredstva”.

“Taj vrlo složeni zadatak je izveden uz poštivanje svih sigurnosnih zahtjeva te je njegovom realizacijom stvoren uslov za početak ekshumacije” kazao je Vrana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje