Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Uhapšeno osam osoba: Trgovali indentitetima bh. građana

U koordiniranoj akciji, policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske rano jutros su, po nalogu Tužilaštva BiH, locirali i na području Banjaluke, Gradiške i Sanskog Mosta, stavili pod nadzor, priveli i lišili slobode ukupno osam osoba.

Postupajući tužilac sa timom saradnika, nalazi se na terenu u Banjaluci gdje koordinira rad više desetina policijskih službenika MUP-a RS koji provode akciju, Predmet kodnog naziva Kruna odnosi se na opsežnu istragu oko nedopuštene trgovine idetitetima građana BiH i falsifikovanja javnih isprava Bosne i Hercegovine za potrebe pripadnika organiziranih kriminalnih grupa iz drugih evropskih zemalja. Osumnjičenima se na teret stavlja da su još od mjeseca maja 2013. godine, na području grada Banja Luke i opština Gradiška i Srbac, te šireg područja zapadne i sjeverne Bosne i Hercegovine, protivno odredbama Konvencije Vijeća Europe o zaštiti pojedinaca glede automatske obrade ličnih podataka i protivno zakonima Bosne i Hercegovine neovlašteno vršili prodaju osobnih podataka državljana Bosne i Hercegovine koji su zakonom zaštićeni.

“Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su lične podatke sadržane u ličnim kartama i pasošima kao javnim ispravama i drugim javnim evidencijama podataka, prodavali njima poznatim inostranim državljanima, za potrebe izrade krivotvorenih dokumenata, sa stvarnim podacima a koje su koristili pripadnici kriminalnih grupa i klanova iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Bugarske, a koji se dovode u vezu sa izvršenjem najtežih kaznenih djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta“, navodi se u saopštenju. Na taj način, počinjenom zloupotrebom, pravljeni su lični dokumenti sa stvarnim podacima bh. građana a kojima su se koristili počinitelji najtežih kaznenih djela. U okviru aktivnosti, lišena je slobode i jedna službenica policijskih struktura, osumnjičena da je pomagala u izradi i dobijanju ovakvih dokumenata. Navedenim nezakonitostima osumnjičeni su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosima od više desetina hiljada konvertibilnih maraka, te nanijeli ogromnu štetu građanima BiH čiji su podaci zloupotrijebljeni.

Paralelno sa lišenjem slobode, u toku su pretresi na deset lokacija u Bosni i Hercegovini, dok se po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, aktivnosti pretresa i lišenja slobode na području Hrvatske i Slovenije koordiniraju sa USKOK-om i Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Slovenije.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, provelo je dugotrajne i temeljite istražne mjere i radnje predviđene Zakonom o kaznenom postupku BiH i prikupilo dokaze o odgovornosti osumnjičenih. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje