Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uhapšeni Zeničanin od ranije poznat policiji: Optuživan za vrbovanje žena i maloljetnika, krađe, džeparenja….

Preuzmite sliku

Kao što smo ranije pisali, policijski službenici Federalne uprave policije su poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Zenici, u cilju dokumentovanja krivičnih djela ugrožavanje sigurnosti i nasilje u porodici, uhaspili osobu inicijala E. S. (1976.) iz Zenice, koje je od ranije poznato kao višestruki povratnik u vršenju teških krivičnih djela općeg kriminaliteta i oružanih sukoba na području Zenice, te organizovanog međunarodnog kriminala u vezi sa trgovinom ljudima, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

U sklopu navedenih aktivnosti, a po Naredbi Općinskog suda u Zenici izvršeni su pretresi na tri lokacije, kojom prilikom je na jednoj od lokacija zatečeno sedmero malodobne ženske djece, uzrasta od novorođenčeta do 14 godina, bez roditeljskog i drugog staranja i nadzora.

U cijeli slučaj uključio se i Centar za socijalni rad u Zenici, čiji službenici su bili prisutni tokom pretresa i nastavljaju aktivnosti iz svoje nadležnosti. Prilikom današnjih aktivnosti i pretresa identifikovane su žrtve navedenih krivičnih djela, te su pronađeni i oduzeti predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osumnjičeni E.S. je u prethodnom periodu torturu prema mlodobnoj djeci snimao mobitelom i objavljivao putem drušvenih mreža usljed čega je došlo do uznemirenja javnosti.

Prema pisanju portala Faktor.ba, uhapšen je Elvis Salčinović, poznatiji kao “kralj džeparoša”.

Elvis Salčinović, te još sedam osoba, optuženi su ranije i sudi im se pred Sudom BiH po optužnici koja ih tereti da su od 2012. do 2015. godine, kao organizovana kriminalna grupa, učestvovali u pronalasku i vrbovanju žena, djece i maloljetnika u BiH, koje su činjenjem krivičnih i koruptivnih djela prevozili na teritoriju Republike Francuske, gdje su ih primoravali na krađe i džeparenja na javnim mjestima, metroima, muzejima i drugim mjestima javnih okupljanja te tako stečeni novac šalju optuženima u BiH.

Žrtve su bile, prijetnjama po život i sigurnost, primoravane na svakodnevno i kontinuirano vršenje krivičnih djela, a optuženi su novac stečen činjenjem krivičnim djela u Francuskoj dobivali putem novčanih transakcija i u BiH trošili na kupovinu luksuznih vozila, nekretnina, konzumiranje opojnih droga i rastrošan život.

Pohapšeni su u ljeto 2015. godine u okviru akcije SIPA-e kodnog naziva CD.

Istragom je utvrđeno da je član grupe bio i bivši bh. konzul u Parizu Velid Hamidičević koji je osuđen na 11 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

On je sa Tužilaštvom sklopio sporazum i priznao da je članovima organizirane kriminalne grupe Elvisa Salčinovića nezakonito izdavao putne listove za žrtve trgovine ljudima te da je za te usluge naplaćivao od 500 do 1.200 eura po osobi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje