Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uhapšeni pljačkaši tržnih centara Bingo u Hadžićima i Bugojnu, ukrali ukupno 170.000 KM

Preuzmite sliku

Pripadnici Federalne uprave policije sinoć su uhapsili tri razbojnika koji su u nedjelju uz prijetnju automatskim puškama i pištoljem ukrali 64.000 KM iz tržnog centra Bingo u Bugojnu, pobjegli s Audijem te ga naknadno zapalili. Iste osobe se sumnjiče i za raniju pljačku poslovnice ovog trgovačkog lanca u Hadžićima kod Sarajeva.

Riječ je o osobama inicijala M.O. P.H. i T.MU, svi iz Sarajeva. U intenzivnoj potrazi za razbojnicima učestvovali su službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a SBK, PU Bugojno i PS Bugojno te Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

Kako je naknadno saopćeno, Federalna uprava policije kao policijski organ Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, realizovala je određene aktivnosti u vezi sa rasvjetljavanjem većeg broja krivičnih djela, oružanih razbojništava koja su izvršena na širem prostoru Federacije BiH u toku 2017. godine. Federalna uprava policije je nakon poduzimanja kontinuiranih mjera i radnji na otkrivanju i dokazivanju izvršenih krivičnih djela, tokom 11. decembra na prostoru Kantona Sarajevo i Srednjobosanskog kantona identificirala organiziranu kriminalnu grupu koja je izvršila krivična djela razbojništva nad TC Bingom u Hadžićima i TC Bingom u Bugojnu, kojom prilikom je otuđen novac u iznosu od oko 170.000 KM, a iste se također mogu dovesti u vezu i sa drugim, većim brojem krivičnih djela izvršenih na prostoru F BiH.

Dana 11. decembra u suradnji s MUP-ovima Kantona Sarajevo i Srednjobosanskog kantona, lišene su slobode tri osobe, te izvršno ukupno šest pretresa stanova kojom prilikom su pronađeni predmeti izvršenja krivičnog djela ili potiču iz izvršenih krivičnih djela.

Prilikom pretresanja pronađene su automatske puške, pištolji, maske, veće količine novca, panciri, uniforme s natpisom „policija“, rotaciona svjetla, registarske tablice te drugi predmeti koji su korišteni za izvršenje navedenih krivičnih djela ili potiču iz izvršenih krivičnih djela.

Također, prilikom pretresanja oduzeta su četiri motorna vozila za koja se sumnja da su korišteni za izvršenje razbojništava ili su kupljeni od novca iz počinjenih razbojništava.

U toku je kriminalistička obrada nad uhapšenim osobama: M.O. P.H. i T.M., svi iz Sarajeva, koje će nakon obrade zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela „Organizirani kriminal“ 342., „Razbojništva“ 289. stav 2. „Teške krađe“ 287. i KZFBiH biti predati Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo na daljnje postupanje.

Operativne aktivnosti Federalne uprave policije u vezi sa navedenim krivičnim djelima se nastavljaju. Prilikom realizacije navedenih aktivnosti posebnu ulogu i pomoć pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, saopćeno je iz FUP-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,