Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uhapšen Darko Mrđa, bjegunac koji je osuđen na 20 godina zatvora

Preuzmite sliku

Potjernicu za Mrđom je Interpol raspisao u decembru 2019

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u Prijedoru Darka Mrđu koji je pravosnažnom presudum Suda BiH osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih u ovom gradu, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz ove institucije.

“Preduzimajući niz operativno-taktičkih mjera i radnji, policijski službenici SIPA-e locirali su pomenuto lice za kojim je bila raspisana potraga Suda BiH i međunarodna potjernica NCB Interpola, nakon čega je lišeno slobode”, navodi se u saopštenju SIPA-e.

U ovoj policijskoj agenciji dodaju da će u skladu sa naredbom Suda BiH, lice lišeno slobode će biti predato Kazneno-popravnom zavodu Foča, u dalju nadležnost.

Potjernicu za Mrđom je Interpol raspisao u decembru 2019.

Apelaciono vijeće Suda BiH u augustu 2019. godine je izreklo jedinstvenu kaznu Mrđi od 20 godina zatvora, objedinivši mu kaznu sa onom koja mu je izrečena u Haškom tribunalu.

“Darku Mrđi je za krivično djelo ‘zločini protiv čovječnosti’ utvrđena kazna zatvora od 15 godina, te ga je Sud, uzimajući kao utvrđenu kaznu zatvora od 17 godina izrečenu presudom Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju 20 godina”, saopšteno je ranije iz Suda.

Prvostepenom presudom iz novembra 2018. je osuđen na 15 godina zatvora.

 • U istom predmetu je na jedinstvenu kaznu od 35 godina zatvora osuđen Zoran Babić, kojem su također, objedinjene ranije kazne za zločine na području Prijedora, dok je Radenko Marinović oslobođen krivnje.

  Babić i Mrđa, bivši pripadnici Interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, osuđeni su za zločin protiv čovječnosti zbog učešća u progonu bošnjačkog stanovništva u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske (RS).

  Mrđa je proglašen krivim da je 20. jula 1992. ubio dva nepoznata civila u zaseoku Sredice na području Prijedora, kao i da je s još dvije osobe istog dana iz naselja Tukovi odveo Saida Sadića, koji je ubijen dva kilometra od kuće.

  Vijeće je zaključilo da je van razumne sumnje dokazano da je 6. augusta 1992., prilikom transporta zatočenika iz logora “Omarska” na “Manjaču”, Mrđa fizički zlostavljao četiri lica udarajući ih drvenim kolcem i šakama. Prema presudi, po dolasku pred “Manjaču”, Mrđa je iz autobusa izveo Dedu Crnalića i s drugim pripadnicima Interventnog voda ga tukao, usljed čega je ovaj zatočenik preminuo. Vijeće je zaključilo da je optuženi tada učestvovao u premlaćivanju još dva zatočenika.

  Mrđa je proglašen krivim i da je sljedećeg dana naredio zatočeniku Jasminu Ališiću da zadavi zatočenika Samira Đafića, što je ovaj i učinio. Kako se navodi u presudi, pripadnici Interventnog voda potom su tukli Ališića, a Babić ga je zaklao nožem.

  Pred Haškim tribunalom je Mrđa osuđen na 17 godina zatvora nakon što je priznao krivicu za učešće u ubistvima na Korićanskim stijenama. U oktobru 2013. pušten je na prijevremenu slobodu.

  Mrđa se u novembru 2018. nije pojavio na izricanju prvostepene presude, a njegov branilac Ranko Dakić je ranije za BIRN BiH potvrdio da nije u kontaktu sa njim.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje