Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ubistvo sarajevskih policajaca: Ispunjeni uslovi za izručenje Save Marinkovića

Preuzmite sliku

Prema informacijama Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, ekstradicija Save Marinkovića, osumnjičenog za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, a koji se nalazi u  Njemačkoj, odobrena je, potvrdio je Feni ministar pravde Josip Grubeša.

Marinković se tereti za ubistvo policajaca koje se dogodilo 2018. godine na Alipašinom Polju u Sarajevu, a njemu je prema potjernici, već određen jednomjesečni pritvor.

Kako dodaje ministar Grubeša, prema njihovim informacijama, čekalo se da se u samom postupku ispoštuju neke pojedinosti predviđene medunarođnim pravom.

Pojasnio je da se to odnosi na zatražene garancije fer suđenja i uslova u zatvoru koje je Bosna i Hercegovina dala, potom je zatraženo da se osumnjičeni prebaci charter letom, što je također riješeno.

– Kako su sada sve pretpostavke ispunjene, realno je očekivati da će izručenje biti završeno vrlo brzo, ali zbog značaja i delikatnosti slučaja, ne mogu dati više informacija – zaključio je Grubeša u izjavi za Fenu.

Marinković će stići iz Njemačke u Sarajevo, gdje se nalazi na izdržavanju kazne.

Ime Save Marinkovića u javnosti se pojavilo nakon svjedočenja Aleksandra Macana, još jednog osumnjičenika za ubistvo policajaca, koji je izjavio da je Marinković, navodno, osoba koja je iz vozila pucala u Šehovića i Vujinovića.

Napad na policajce desio se 26. oktobra 2018. godine, oko pet sati ujutro, kada je patrola policije prolazila pored tržnog centra i kada je na njih rafalno pucano.

Jedan od policajaca, Adis Šehović, preminuo je na mjestu događaja, a drugi, Davor Vujinović, zadobio je teške tjelesne povrede opasne po život te je na Kliničnom centru Univerziteta u Sarajevu preminuo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,