Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

U toku akcija “Zapad”, pretresi i hapšenja u više gradova

Preuzmite sliku

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine u utorak se provodi akcija kodnog naziva “Zapad” u borbi protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja migranata, u okviru koje je uhapšeno 11 osoba, od kojih jedan pripadnik Granične policije BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Pripadnici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH i jedinica Granične policije BiH Orašje, Brčko, Bijeljina, Trebinje te jedinica za podršku i kontrolu terenskih ureda Granične policije BiH Sjeveroistok Bijeljina, Istok Višegrad i Jug Čapljina pod nadzorom Tužilaštva BiH, a prema naredbi Suda BiH, od ranih jutarnjih sati, 24. maja 2022. godine, realizuju operativnu akciju kodnog naziva ‘Zapad’ prilikom čega se vrše pretresi na 11 lokacija”, saopštila je Granična policija BiH, navodeći da je tom prilikom uhapšeno 11 osoba, među kojima i jedan granični policajac.

Iz Tužilaštva BiH su potvrdili da su aktivnosti usmjerene na 12 osumnjičenih osoba, koje su pod višemjesečnom istragom, zbog krivičnih djela organizovanog kriminala i krijumčarenja migranata, sa područja Bosne i Hercegovine, prema Hrvatskoj i zemljama Evropske unije.

“Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni djelujući organizovano i u međusobno povezanim radnjama i aktivnostima, vršili krijumčarenje većeg broja ilegalnih migranata, koji su nezakonito boravili u BiH, kojima su za novčanu naknadu organizovali nezakonit transport i krijumčarenje u Republiku Hrvatsku i dalje prema zemljama EU”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

U okviru pretresa, pronađena je i veća količina oružja i streljiva, čija nabavka i posjedovanje građanima nije dozvoljena. Nakon što se provedu sve istražne radnje, postupajuća tužiteljka donijeće odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,