Petak, 18. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U nedjelju obilježavanje 24. godišnjice stravičnog zločina na Korićanskim stijenama

U organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, u nedjelju, 21. augusta 2016. godine, bit će obilježena 24. godišnjica stravičnog zločina nad logorašima na lokalitetu Korićanske stijene (planina Vlašić, općina Kneževo – Skender Vakuf).

Naime, 21. augusta 1992. godine na Korićanskim stijenama strijeljano je najmanje 200 muškaraca, logoraša, koji su prethodno bili zatvoreni u prijedorskim logorima. Organizovanim konvojem, pod izgovorom da ih vode na razmjenu, logoraši su dovedeni na ovu lokaciju i mučki likvidirani.

Ovdje mi mijenjamo mrtve za mrtve i žive za žive”, riječi su uz koje je započeta likvidacija ovih nevinih osoba.

Pripadnici interventnog voda policije RS-a iz Prijedora su logoraše postrojili na rubu provalije, naredili im da kleknu i pucali im u leđa, nakon čega su tijela logoraša padala u ponor dubok preko 300 metara. Da bi bili sigurni da niko neće preživjeti, pucali su i bacali bombe na tijela u provaliji. Masakr na Korićanskim stijenama preživjelo je 12 osoba čija su svjedočenja doprinijela da se dio odgovornih procesuira i kazni, te da istina o ovom zločinu bude zabilježena. Sve žrtve ovog zločina još uvijek nisu pronađene.

Još uvijek se traga za 80 posto skeletnih ostataka. Tijela ubijenih logoraša prebačena su i zakopana na drugim lokalitetima o čemu svjedoče i snimci Službe javne bezbjednosti Prijedor nastali 4. septembra 1992. godine. Međutim, odgovorni za ovaj zločin i oni koji su učestvovali u premještanju tijela (pripadnici policije RS i Civilna zaštita iz Skender Vakufa) još uvijek šute o lokaciji ove masovne grobnice, ne dopuštajući da niti nakon 23 godine žrtve pronađu konačni smiraj.

Za zločin na Korićanskim stijenama pred MKSJ i Sudom BiH osuđeni su: Darko Mrđa na 17 godina zatvora, Damir Ivanković na 14, Gordan Đurić na osam, Ljubiša Četić na 13, Zoran Babić na 22, Milorad Škrbić na 21, Dušan Janković na 21, Željko Stojnić na 15, Saša Zečević na 23, Marinko Lepoja na 23 i Radoslav Knežević na 23.

Godišnjica ovog zločina bit će obilježena prikladnim programom i na dostojanstven način, kom prilikom će se u znak sjećanja na brutalno ubijene logoraše sa ruba litice baciti 200 ruža. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje