Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Domu zdravlja najčešće zapošljavano bez javnog nadmetanja

Preuzmite sliku

Svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu izjavio je na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima da je za prijem novih uposlenika trebala saglasnost nadležnog ministarstva.

Direktor Doma zdravlja Kantona Sarajevo Fuad Husić je pojasnio da su za zaposlenje u ovu ustanovu postojale tri mogućnosti – javni oglas, Zavod za zapošljavanje i, kao treće i najčešće korišteno, neposredno zapošljavanje, bez javnog nadmetanja, ukoliko bi ministarstvo dalo saglasnost.

“Odabir kandidata ja vršim i na kraju šaljem šefu kadrovske službe, a pri tome vodim računa da li su ispunjeni kriterijumi Pravilnika o radu i Zakona o dopunskim pravima boraca”, rekao je Husić.

Ispričao je da je tokom 2016. čuo za kandidatkinju Almu Međuseljac, koja je samoinicijativno dostavila dokumentaciju za posao i da se to desilo u trenutku kada su jedinice iz Ilijaša i Vogošće poslale dopise o nedostatku kadrova, ljekara i laboranata.

“Ne znam tačan broj prijava, ali je Ilijaš po pitanju laboranata baš ‘gorio’. Jedina prijava za mjesto laboranta tada je bila Međuseljac”, kazao je Husić i dodao da je ispunjavala uslove, imala radno iskustvo, šehidsko je dijete i suprug joj je nezaposlen.

Husić je napomenuo da je otišao na odmor kada ga je šef kadrovske službe pozvao i rekao da je pogledao dokumentaciju i obavio razgovor s kandidatkinjom te je napravljen ugovor o probnom radu na dva mjeseca. Kasnije je, prema svjedoku, Međuseljac dobila novi ugovor, na šta najviše utiče mišljenje direktora jedinice da li kandidat zna ili ne zna da radi posao.

Optužnica tereti generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Zukića te Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku, Ramiza Karavdića, Eseda Džananovića i Asima Sarajlića za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Bibić se, pored toga, tereti da je od Međuseljac tražio iznos od 20.000 maraka kako bi posredovao da se ona zaposli u Domu zdravlja u Ilijašu.

Drugi svjedok, bivši šef kadrovske službe u Domu zdravlja Kantona Sarajevo, Samir Felak je kazao da je pogledao dokumentaciju koju je dostavila Međuseljac, da je u ljeto 2016. s njom obavio razgovor i da je u tom momentu ispunjavala uslove za zasnivanje radnog odnosa.

“Direktor je bio na odmoru, nekoliko molbi je ostalo kod njega. Telefonirao mi je i rekao koji kandidati treba da se prime. Prije toga je ministarstvo dalo saglasnost za prijem novih osoba”, izjavio je Felak.

Oba svjedoka su bila izričita da ih niko nije kontaktirao niti uticao na njih da se Međuseljac primi u radni odnos.

Nastavak suđenja je 11. decembra. (Detektor)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje