Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tužilaštvo BiH: Pakistanac naplaćivao do 4.500 eura za krijumčarenje migranata, taksisti ih prevozili

Preuzmite sliku

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv tri osobe koje se terete za organizovano krijumčarenje migranata te su objavljeni detalji iz optužnice.

Kako su saopćili iz državnog tužilaštva, optužnica je podignuta protiv sljedećih osoba:

Allah Dita, zvani Raya Bayi, rođen 1981. u Kašmiru. Državljanin je Pakistana i nalazi se u pritvoru, Nihad Jusić, zvani Nino, rođen 1982. u Sarajevu, državljanin Bosne i Hercegovine, Aldin Vajzović, zvani Vajzo, rođen 1989. u Sarajevu, državljanin Bosne i Hercegovine.

Dita se tereti da je na području Bosne i Hercegovine organizovao grupu kojoj su pristupili Jusić i Vajzović, kao i druge njima poznate osobe, a radi krijumčarenja migranata i ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

U optužnici je navedeno da je Dita organizovao krijumčarenje većeg broja osoba, uglavnom državljana Pakistana i Bangladeša koji nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak i boravak u Bosni i hercegovini, niti za zakonit ulazak na područje zemalja Evropske unije i Šengen zone, nakon čega su optuženi Jusić i Vajzović sa taksi vozilima prevozili  krijumčarene migrante sa područja Sarajeva na područje u blizini granice Bosne i hercegovine i Hrvatske, uglavnom na skrivena mjesta u blizini rijeke Save.

Migranti su sa tih mjesta ilegalno prebacivani u Hrvatsku te dalje u države EU, a što je, kako su napomenuli u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, protivno Članu 6 Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih nacija protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Istragom je utvrđeno da je organizator, kako je naglašeno, u najmanje dva navrata u proljeće ove godine za nezakonitu naknadu od 3.500 do 4.500 eura po osobi organizovao krijumčarenje većeg broja osoba, ilegalnih migranata, preko teritorije Bosne i Hercegovine prema EU.

Kako su saopćili iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, tužilaštvo će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem 44 svjedoka te prilaganjem 40 dokaznih materijala.

Optuženi se terete za krivična djela “Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata” iz Člana 189a. i krivično djelo “Krijumčarenje Ijudi” iz Člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje