Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trojka iz BiH krijumčarila oružje u Achen i snabdijevala kriminalce u Njemačkoj

Preuzmite sliku

Tužilaštvo BiH podignulo je optužnicu protiv tri osobe zbog organiziranog kriminala i krijumčarenja oružja, streljiva i eksploziva na područje Njemačke.

Optuženi se terete da su u dva navrata prokrijumčarili automatsko oružje, pištolje, bombe i streljivo, koje je prodavano na ilegalnom tržištu oružja u Njemačkoj, kaže se u saopćenju za javnost Tužilaštva BiH.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

– Radomira Maksimovića, rođenog 1975. godine u Bijeljini,

– Olivera Pajdakovića, rođenog 1973. godine u Sarajevu,

– Bore Đurđića, rođenog 1960. godine u mjestu Draževići.

Optuženi se terete da su postali pripadnici organizirane kriminalne grupe, koju je organizirao državljanin BiH sa boravkom u SR Njemačkoj, kako bi tokom 2015. godine učestvovali u međunarodnom krijumčarenju oružja zaostalog iz rata, iz BiH u zemlje EU.

Optuženi se terete da su, zajedno sa drugim osobama, učestvovali u pronalaženju i nabavljanju automatskih pušaka, pištolja, ručnih bombi, streljiva, mina i eksploziva, te nakon toga naoružanje i eksplozivne materije, na skrivenim mjestima u automobilima krijumčarili u grad Achen, u SR Njemačkoj, koje su predavali državljaninu BiH koji boravi u Njemačkoj, nakon čega je oružje prodavano kriminogenim osobama na ilegalnom tržištu, sa ciljem korištenja u izvršenju krivičnih djela.

 

Tužilaštvo BiH, sa partnerskim institucijama u BiH i inostranstvu, provodi istrage radi otkrivanja i procesuiranja počinilaca krivičnih djela krijumčarenja oružja i eksploziva zaostalog iz rata u BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje