Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trojica službenika SIPA-e optužena zbog zloupotrebe ličnih podataka

Preuzmite sliku

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Jovana Ilića, rođenog 1952. godine u Banovićima, državljanina BiH, zatim Nebojše Krnojelca, rođenog 1960. godine u Foči, državljanina BiH, zaposlenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) RU Tuzla i Smajila Muhića, rođenog 1961. godine u Višegradu, državljanina BiH, zaposlenika SIPA-e Regionalni ured Tuzla.

Kako se navodi u saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, optuženi se terete da su kao ovlaštene službene osobe uposlene u SIPA-i, neovlašteno i protuzakonito koristili akt upućen ombudsmenu za ljudska prava, kao i lične podatke, u provođenju disciplinskog postupka protiv usposlenice SIPA-e.

“Optuženi se terete da su kao službene i odgovorne osobe u institucijama BiH, bez pristanka pojedinca, protivno uslovima propisanim u zakonu, lične podatke koristili suprotno zakonom dozvoljenoj svrsi njihova prikupljanja, čime su počinili krivično djelo nedozvoljeno korištenje ličnih podataka Kaznenog zakona BiH”, saopćeno je.

Rješenjem Agencije za državnu službu je korištenje ličnih podataka državne službenice u disciplinskom postupku protiv nje ocijenjeno kao neosnovano, a na osnovu čega je i disciplinska komisija ADS-a donijela rješenje kojim je odbijen kao neosnovan zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka Državne agencije za istrage i zaštitu protiv državne službenice.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje