Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sud BiH oslobodio četvoricu optuženih za trgovinu oružjem

Preuzmite sliku

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je u ponedjeljak, 23. avgusta, Edina Mehmediku, Harisa Špagu, Rifeta Berkovića i Asmira Mezetovića optužbe za neovlašteni promet oružja, vojne opreme te proizvoda dvojne upotrebe.

To je potvrđeno iz Suda BiH. Iz Suda BiH nisu obrazložili razloge odbijanja optužnice.

Mehmedika, Špago, Berković i Mezetović uhapšeni su u januaru 2021. godine, pod sumnjom da su se bavili neovlaštenim prometom oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene.

Tada su izvršeni pretresi na području Olova, Kladnja (na sjeveroistoku BiH) i Sarajeva, kada je pronađena određena količina oružja.

Ove osobe su se ranije dovodile u vezu s radikalizovanim osobama.

Iz Tužilaštva BiH je, nakon hapšenja, saopšteno da su navedene osobe “pribavile određenu količinu oružja i eksploziva, s namjerom da sredstva prokrijumčare u zemlje Evropske unije, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti”.

Rifet Berković i Asmir Mezetović se sumnjiče da su 19. januara ispred Rifetove kuće u Kladnju, na sjeveroistoku BiH, Mehmediki i Špagi, koji je pripadnik selefijskog pokreta, prodali oružje, “znajući da će ga oni izvesti iz zemlje i prodati u zemlje zapadne Evrope, prije svega u Njemačku”.

U Mehmedikinom vozilu je pronađen lovački karabin, pet metaka, šest bombi, raketni bacač zolj. Tada je izvršen i pretres Berkovićeve kuće, a pronađena su dva bajoneta, dvije lovačke patrone, pribor za čišćenje automatskih puški i plinski pištolj kalibra devet milimetara. Mezetoviću su oduzeti i mobilni telefoni.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je 15. aprila još 30 dana pritvora za četvoricu osumnjičenih.

Tužilac u tom predmetu, Ćazim Hasanspahić, u obrazloženju prijedloga za produženje pritvora kazao je da se čekaju rezultati vještačenja mobitela Mehmedike i Mezetovića, kao i da je došlo do proširenja istrage, odnosno prekvalifikacije djela. Hasanspahić je naveo i da su osumnjičeni djelovali kao grupa, te da su se u komunikaciji koristili terminom “drva”.

Inače, Špago je bio optužen za pomaganje Harisu Čauševiću i ostalima optuženim za teroristički napad na policijsku stanicu Bugojno, 2010. godine. U napadu je poginuo policajac, teško povrijeđena policajka, te lakše povrijeđeno još pet policijskih službenika. Špago je na kraju oslobođen optužbi. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje