Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stekao uslove: Mevlid Jašarević tražit će otpust iz zatvora na proljeće

mevlid-jasarevic-ispitivanje
Preuzmite sliku

Osuđeni terorista Mevlid Jašarević stekao je zakonsko pravo da podnese zahtjev za uvjetni otpust. Njegov advokat Senad Dupovac potvrdio nam je ove informacije i rekao da su to zajedno odlučili, iako Jašarević ima uvjete da preda zahtjev za uvjetni otpust.

Ispalio 105 metaka

Mislim da molba ne bi bila pozitivno riješena tako da je još nismo predali. Kada se vrate ISIL-ovci, pokušat ćemo u izglednom periodu iskoristiti tu mogućnost s obzirom na to da on ima maloljetno dijete i nezaposlenu suprugu – rekao nam je Dupovac.
Jašarević je krajem 2012. pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog napada na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu 28. oktobra 2011. Tog dana je ispalio 105 metaka i teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića, koji je radio na osiguranju Ambasade.

Ovaj nekadašnji pripadnik vehabijske zajednice u BiH nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u Kaznenopopravnom zavodu Zenica. S odsluženih sedam i po godina, Zakon mu garantira da može tražiti otpust.

 • U prilog mu ide i, kako saznajemo, dobro vladanje u zatvoru, a do sada, kako nam je rečeno, nije napravio nijedan prekršaj zbog čega bi bio kažnjavan.

  Njegovo uzorno ponašanje i pokajanje to nam dozvoljavaju. Nema nijedan incident do sada. Niz okolnosti ide mu u prilog, ali ćemo zbog trenutnih okolnosti pričekati još malo – rekao nam je Dupovac.

  Radikalni stavovi

  Saznajemo da Jašarević nema više radikalne stavove zbog kojih je i napao Ambasadu SAD i ranio policajca.

  Zavisno od činjenice šta će Jašarević napisati u zahtjevu, država takav zahtjev mora razmatrati, ali je pitanje hoće li ga i prihvatiti. I samo mali prekršaj vratio bi ga na robiju.

  Elektronski nadzor

  Prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, uvjetni otpust predstavlja otpuštanje zatvorenika s izdržavanja kazne zatvora prije njenog isteka pod uvjetima propisanim Krivičnim zakonom FBiH.

  Za vrijeme trajanja neizdržanog ostatka kazne zatvora, nad njim može odrediti elektronski nadzor, a može ga obavezati i na nastavak mjera propisanih programom tretmana. Jašarević je prvobitno bio osuđen na 18 godina, ali mu je kazna poslije preinačena. Mevlid

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,