Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta predstavlja simbol na opremi teroriste sa Novog Zelanda (FOTO)

Preuzmite sliku

Na oružju Brentona Tarranta, 28-godišnjeg teroriste koji je izveo napad na džamije na Novom Zelandu, ispisana su, između ostalog, imena srpskih historijskih ličnosti.

 • Tarrant je u svom manifestu, kao i na oružju koje je koristio tokom smrtonosnog napada, u kojem je ubijeno 49 i ranjeno najmanje 20 osoba, spominjao Miloša Obilića, koji je učestvovao u Kosovskoj bitki 1389. godine protiv tada nadolazeće osmanske vojske.

  Napadač je također ispisao ime cara Lazara, kojem je Obilić služio, i koji je ubijen u borbama s Osmanlijama.

  Na oružju je bilo ispisano i ime Baje Pivljanina, hajduka koji je djelovao na području Hercegovine i Južne Dalmacije, teritorijama koje su u 17. vijeku bile pod kontrolom Osmanskog carstva.

  Pored ispisanih imena, na opremi koju je koristio Tarrant se pojavljuje i simbol poznat kao “Crno Sunce” (Black Sun), što simbolizira znak koji se prvi put u historiji pojavljuje u staroj keltskoj i vikinškoj kulturi.

  Znak je postao prepoznatljiv nakon što su ga “preuzeli” Nacisti i učinili jednim od znakova i simbola ovog pokreta, a predstavljao je “simbol čiste bijele rase”, prenose britanski mediji.

  Također, na oružju su ispisana i imena Novaka Vujoševića, koji je vodio ustanak protiv Osmanlija i crnogorskog generala Marka Miljanova.

  U svom manifestu Tarrant je spominjao i brojna druga imena iz evropske istorije u kontekstu borbe protiv islama.

  Premijer Australije Scott Morrison je rekao da je dobio informacije o manifestu, kojeg je opisao kao “djelo mržnje”.

  Na 74 stranice manifesta napadač je pisao protiv imigracija, multikulturalizma, a lamentirao je nad propadanjem “zapadnoevropske bijele kulture”.

  “Moje porijeklo i moj jezik su evropski, moja kultura je evropska, moja politička uvjerenja su evropska, moja filozofska vjerovanja su evropska. Moj identitet je evropski i najvažnije, moja krv je evropska”, napisao je Tarrant. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje