Četvrtak, 22. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Srebrenica: Pronađeni posmrtni ostaci jedne žrtve u Bučinovićima, potraga za masovnom grobnicom u Skelanima

Nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata pronađeni su danas prilikom asanacije terena na lokalitetu Glibovi u mjestu Bučinovići, općina Srebrenica, objavili su u četvrtak iz Instituta za nestale osobe BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na ovom lokalitetu nastradala 1995. godine.

Pronađeni posmrtni ostaci su prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi kriminalističko – tehničke i sudsko – medicinske obrade te izuzimanja koštane srži za DNK analizu uz pomoć koje će se utvrditi identitet žrtve.

Istovremeno, na području Skelana kod Srebrenice, u toku je ekshumacija odnosno potraga za masovnom grobnicom za koju se sumnja da bi mogla kriti posmrtne ostatke 20 žrtava iz Skelana i okolnih mjesta, a koji su nestali na ovom području 1992. godine.

Svim aktivnostima rukovodi Tužilaštvo BiH, a po naredbi Suda BiH, zaključuju iz Instituta za nestale osobe. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje