Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Specijalna i zatvorska policija pretresli prostorije i zatvorenike KPZ-a Sarajevo

Preuzmite sliku

Pretresene su sve prostorije uključujući i kancelariju direktora 

Pripadnici Specijalne jedinice MUP-a KS-a jutros su skupa sa pripadnicima zatvorske policije Kazneno-popravnog zavoda u Sarajevu, ukupno njih 40, pretresli centralni objekat u Sarajevu i objekat na Igmanu. Prema riječima Faruka Zubčevića, direktora KPZ-a Sarajevo u pretresu je učestvovalo i pet službenih pasa.

– Sukladno strategiji borbe protiv korupcije za period 2019./20. godinu KPZ Sarajevo je sačinio akcioni plan za njenu provedbu tako da je ustanovljen, konstatovan i na drugi način prezentovan cjelokupni pretres objekata.

Prilikom pretresa nije pronađeno ništa od nedozvoljenih supstanci i predmeta, Dakle, zatvor je potpuno čist, kaže za Oslobođenje Zubčević.

  • Pojašnjava da se u KPZ-u Sarajevu pretresi vrše na sedmičnom nivou i da se pretresaju po dvije prostorije.

    – Ovo je bio generalni pretres kompletnog objekata gdje su se pretresali i prostorije straže, kantine, kao i prostorije za fizičke aktivnosti uključujući i direktorovu kancelariju. Cijlj pretresa je bio provjera učinka visokosfisticirane opreme kojom raspolaže KPZ a koja je ranije nabavljena. Naime, radi se o određenim detektorima za pronalazak predmeta od raznih metala, preciznih dubinskih visokosofisticiranih kamera i drugih uređaja koji je ova Urava KPZ-a nabavila i koji je locirala u ovom objektu, a imajući u vidu da je u toku certificiranje ovog zatvora prema ISO standardima u smislu sigurnosti podataka koje se sukladno zakonskoj regulativi obrađuju u zatvoru. Ovo će biti prvi zatvor na Balkanu koji će imati ISO standarde sigurnosti informacijama sa 114 kontrola. To će u svakom slučaju značiti i omogućiti primjenu zakona o zaštiti tajnih podata BiH. Konkretno, međunarodni sistem sigurnosti informacija ISO 270001-2013 čiji je primarni cilj informacijsko-tehnička zaštita. Tako da se njime u potpunosti provodi i kontroliše svaka djetatnost u smislu kriterija tajnosti efikasnosti i efektivnosti, naglašava Zubčević.

  • Podsjetimo da je slučaj bjekstva Amela Sejfovića iz prostorija KPZ-a pokazao svu manjkavost dotadašnjeg načina rada, te da su korjenite promjene, koje su nastale dolaskom Zubčevića na čelo KPZ, uveliko promijenile stanje u ovoj instituciji. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,