Nedjelja, 20. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Socijalni radnik nezakonito smjestio maloljetnika u Centar i vršio utaju poreza i doprinosa

Policijski službenici podnijeli Izvještaj o počinjenim krivičnim djelama „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ i „Utaja poreza i doprinosa“, protiv B.A. (1978.) iz Banja Luke.

Naime, navedeni je u toku juna 2014. godine, obavljajući poslove socijalnog radnika, iskoristio položaj i ovlaštenja voditelja tima u postupku smještaja u ustanovu socijalne zaštite maloljetnog lica, za čijeg je staraoca određen, donio odluku o upućivanju i smještaj maloljetnika u Prihvatni centar, ustanovu zatvorenog tipa, u kojoj je maloljetna osoba boravila u periodu od jula do septembra 2014. godine, naveli su iz MUP-a RS.

Navedena odluka je donesena suprotno postupanju propisanim Zakonom o socijalnoj zaštiti, pravilima struke, kao i potrebama i interesima maloljetnika, dok je u periodu od aprila 2011. do septembra 2014. godine, u svojstvu odgovornog lica Udruženja građana iz Banja Luke, izbjegao plaćanje poreza i doprinosa na lična primanja, kao i isplata naknada za službena putovanja u iznosu oko 44.000 KM, za koji je iznos ostvarena protivpravna imovinska korist. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje