Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Slučajevi X u Tuzli: Razbojništvo u apoteci, racija u ugostiteljskim objektima, saobraćajni prekršaji

Preuzmite sliku

Do uznemirenja građana dovode gotovo svakodnevna razbojništva pod prijetnjom oružjem, pljačke, krađe i teške krađe koje su u Kantonu Sarajevo odavno učestale, a neka od ovih djela izvršena su u vrijeme ograničenog kretanja građana.

Sudeći prema zvaničnim podacima MUP-a KS, neocijenjeni komesar sarajevske policije Nusret Selimović više se bavio posljedicama krivičnih djela nego njihovom prevencijom. Samo u prva dva mjeseca ove godine u KS počinjeno je 777 krivičnih djela, od kojih je čak 485 djela protiv imovine.

U prva tri mjeseca ove godine u Kantonu Sarajevo počinjeno je 69 razbojništava, što je za 26 razbojništava više nego što ih je u 2020. evidentirano na području cijele Republike Srpske u kojoj su u ovom periodu počinjena 43 razbojništva, što je tri puta više razbojništava nego što ih je na području Policijske uprave Tuzla počinjeno također u 2020. godini.

U Kantonu Sarajevo su, npr, u prošloj godini, počinjena 333 razbojništva, a na području PU Tuzla, u cijeloj prošloj godini, počinjeno je 21 razbojništvo i više od pola, njih trinaest, tuzlanska policija je rasvijetlila. Sve to rezultat je preventivnog rada, pojačanog prisustva timova kriminalističke policije koji pješice obilaze ugrožena područja, ali i rada policije u zajednici, dobre komunikacije s građanima itd.

Pripadnici Uprave policije TK od početka godine proveli su više operativnih akcija, u kojima je uhapšeno više osumnjičenih za razna krivična djela. U akcijama su pronađeni razni narkotici, oružje, ukradeni predmeti i drugi predmeti koji potječu iz izvršenja krivičnih djela.

Prema ranije sačinjenom Operativnom planu provođenja mjera i radnji na sprečavanju, otkrivanju i identifikaciji izvršilaca krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava, nedozvoljenog držanja oružja i municije, imovinskih delikata, odnosno krađa, teških krađa razbojništava te trgovine ljudima Uprava policije TK je u prva tri mjeseca ove godine izvršila desetke pretresa u više gradova na području Tuzlanskog kantona.

U nastavku pogledajte kako to, prema ranije sačinjenom planu, preventivno i represivno, radi tuzlanska policija.

(Veldin Čustović | Hayat TV)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,