Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Slučaj u BiH: Ukrali mu podatke, pa dobijao kazne za prekršaje koje nije počinio

Preuzmite sliku

Pet osoba iz Gradiške osumnjičeno je da su koristile lične podatke sugrađanina dok je boravio u inostranstvu na način da su njegove podatke upisivali u saobraćajne prekršajne naloge za prestupe koje su oni počinili.

Prema saznanjima, policija u ovom slučaju za krivična djela falsifikovanje isprave, navođenje na ovjeravanje netačnog sadržaja i neovlašteno korištenje ličnih podataka sumnjiči Nebojšu M., vlasnika rentakar agencije, kao i bračni par Dragana i Sašku Z., te Aleksandra V. i Darka V. iz Gradiške.

Naime, klupko je počelo da se odmotava kada su oštećenom počele da pristižu kazne za saobraćajne prekršaje za koje je navedeno da je počinio u vrijeme dok je boravio u inostranstvu.

Policija je potom otkrila vrlo neobične stvari te sumnjiči ovih pet osoba da su, kada bi počinile prekršaj, navele da je oštećeni vozio automobil, tako da su kazne isporučivane njemu iako je bio u inostranstvu.

Kao osobu koja je pribavila njegove podatke sumnjiče Darka V., jer je u njegovoj rentakar agenciji oštećeni ranije iznajmljivao vozilo kada bi dolazio iz inostranstva te je Darko imao njegove lične podatke.

Izvor Nezavisnih novina rekao je da su, kada bi svojim vozilom počinili prekršaje, osumnjičeni od Darka V. dobijali podatke oštećenog i da je na taj način on dobio tri prekršajna naloga za prestupe koje nije počinio.

Kako su juče naveli iz Policijske uprave Gradiška, policiji je 8. aprila oštećeni prijavio da su mu na kućnu adresu stigli prekršajni nalozi za saobraćajne prekršaje koje nije počinio.

Prema navodima oštećenog, u vrijeme izvršenja prekršaja boravio je u inostranstvu.

“Operativnim radom policijskih službenika utvrđeno je da su N.M, D.Z, S.Z. i A.V. iz Gradiške počinili krivična djela falsifikovanje isprave i navođenje na ovjeravanje netačnog sadržaja na način što su po dobijenim obavijestima o počinjenim prekršajima u saobraćaju upisivali generalijske podatke oštećenog, a koje su prethodno dobili od D.V. iz Gradiške te su na taj način pokušali izbjeći prekršajne sankcije”, naveli su iz policije.

Dodaju da D.V. sumnjiče da je ustupanjem generalijskih podataka oštećenog drugim licima počinio krivično djelo neovlašteno korištenje ličnih podataka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje