Subota, 1. Aprila 2023.
Tuzlanski.ba logo

Slučaj u BiH: Direktor optužen da je firmu oštetio za 160.000 KM

Preuzmite sliku

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva USK protiv Zihada Jašaragića (43), direktora privrednog društva “Safebus” iz Bosanske Krupe, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja, te Seada Patkovića (44) zbog pomaganja u vršenju tog krivičnog djela.

Optužnica Jašaragiću stavlja na teret da je iskoristio svoj službeni položaj tako što je u svojstvu zajmodavca sa Patkovićem, kao zajmoprimcem, zaključio ugovor o pozajmici kako bi imao pravni osnov za isplatu novčanog iznosa sa poslovnog računa firme.

U ugovoru je naznačeno da je Patković dužan novac vratiti u roku od 24 mjeseca, nakon čega je na njegov račun sa poslovnog računa privrednog društva “Safebus” isplatio novčani iznos od 160.000 maraka.

Potom je 8. januara 2019. godine s Patkovićem zaključio novi ugovor o pozajmici, kao fizičko lice i zajmoprimac, na osnovu kojeg je Patković njemu pozajmio novac te ga uplatio na lični račun Jašaragića. Na taj način je prouzrokovao štetu privrednom društvu “Safebus”, a sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u pomenutom iznosu.

Optužnicom je predloženo donošenje rješenja o određivanju privremene mjere osiguranja imovinske koristi, što je kantonalni sud usvojio i donio rješenje kojim je naložio uskraćivanje isplate i svakog raspolaganja novčanim sredstvima po nalogu osumnjičenog Jašaragića ili po nalogu trećeg lica s njegovog privatnog bankovnog računa do iznosa od 160.000,00 KM.

Privremena mjera osiguranja trajaće godinu od dana određivanja ili do druge odluke suda.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje