Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sljedeće sedmice presuda za silovanje u Foči i žalba na presudu “ravnogorcima”

Preuzmite sliku

Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za petak, 18. novembra, izricanje presude Radovanu Veljoviću, optuženom za silovanje u selu Điđevo na području Foče 1992. godine.

Prema optužnici, oštećena A-1 je bila sa sinom i svekrvom u kući A-4, odakle je sredinom maja 1992. odvedena u drugu kuću, u kojoj ju je silovao Veljović. 

Tužilaštvo BiH od Suda traži osuđujuću presudu, a odbrana tvrdi kako Veljović nije počinilac silovanja, da nisu dokazani navodi o širokom i sistematskom napadu na području Foče, kao ni da je optuženi u njemu učestvovao kao pripadnik Vojske Republike Srpske.

U predmetu protiv Save Tepića i ostalih, u četvrtak 17. novembra, planirano je iznošenje završnih riječi Tužilaštva BiH, piše Detektor.ba

Savo Tepić, Duško Vujičić, Duško Maksimović i Ilija Kurušić se terete da su od maja 1992. do kraja te godine učestvovali u progonu Bošnjaka i Hrvata iz njihovih kuća na području Kotor-Varoši.

Također, u utorak 15. novembra, planiran je početak glavnog pretresa u predmetu protiv Dragoje Zmijanjca, koji se tereti da je napao službeno lice u zavodu u kojem izdržava zatvorsku kaznu. Zmijanjac je osuđen na šest godina zbog ratnog zločina počinjenog u Prijedoru.

Istoga dana, Trećestepeno vijeće Suda BiH zasjeda u predmetu Dušan Sladojević i ostali.

Apelaciono vijeće donijelo je u junu 2022. godine presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić osuđeni na po pet mjeseci zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine. Oni su u prvostepenom postupku bili oslobođeni odgovornosti.

Sljedeće sedmice nastavljaju se suđenja za zločine u Doboju, Vitezu, Sarajevu, Ilijašu i Goraždu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje