Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

SIPA provela akciju “Veslo”: Hapšenja u Bratuncu zbog krijumčarenja migranata

Preuzmite sliku

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (27.8.2020. godine) u okviru operativne akcije „Veslo“, lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 189a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata“.

Navedene aktivnosti provode se po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa Policijskim centrom Jugoistočne Evrope (SELEC), Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima i MUP-om Republike Srpske.

Operativna akcija „Veslo“ predstavlja nastavak koordiniranih aktivnosti koje se provode u saradnji sa policijskim službenicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Republike Srbije, usmjerenih na razbijanje organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na području Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, a organizovane su radi krijumčarenja migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu i dalje prema zemljama Evropske unije.

U okviru višemjesečnog provođenja operativne akcije „Veslo“, policijski službenici SIPA-e i MUP Republike Srbije lišili su slobode ukupno 18 osoba za koje postoje osnovi sumnje da pripadaju međunarodnoj grupi za organizovani kriminal u okviru koje su organizovali krijumčarenje 245 migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu i dalje prema zemljama Evropske unije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,