Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

SIPA podnijela izvještaj Tužilaštvu protiv 12 lica: “Utajeno” blizu 700.000 KM

Preuzmite sliku

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijeli izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima protiv osam fizičkih i četiri pravna lica, saopćeno je danas iz SIPA-e.

Kako se navodi, izvještaj je podnesen zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 249. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ u vezi sa krivičnim djelima iz člana 210. „Porezna utaja ili prevara“, 209. „Pranje novca“, člana 33. „Pomaganje“, člana 124. „Osnovi odgovornosti pravnog lica“ istog zakona, člana 383. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, člana 389. „Krivotvorenje službene isprave“, člana 264. „Neovlaštena upotreba tuđe firme“ istog zakona, člana 239. Krivičnog zakona Republike Srpske „Prevara“, člana 127. „Osnovi odgovornosti pravnog lica“ istog zakona.

Podnošenju izvještaja prethodila je istraga koju je provela SIPA zbog postojanja osnova sumnje da su prijavljena pravna lica koja su bila pod vlasničko-upravljačkom kontrolom prijavljenih fizičkih lica, sačinila poslovnu dokumentaciju sa nestinitim sadržajem, čime je izbjegnuto prijavljivanje i plaćanje poreskih obaveza u ukupnom iznosu od 94.423,08 KM.

Na taj način omogućeno je sticanje koristi za prijavljena fizička lica u ukupnom iznosu od 668.754,70 KM, saopćeno je danas iz SIPA-e. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje