Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sarajlija duguje 81.010 KM za saobraćajne prekršaje

Preuzmite sliku

Vozači u BiH trenutno zbog nenaplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje duguju čak 63.159.968 maraka. Potvrdili su to za “Avaz” u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), dodajući da je ukupan broj nenaplaćenih naloga 191.082.

Prinudna naplata

Prema riječima Gorana Rakića, šefa Kabineta direktora IDDEEA-e, najviše neplaćenih kazni ima jedan Sarajlija, koji je do sada kažnjen s više od 80.000 KM.

– Njegovo prijavljeno prebivalište je u sarajevskoj općini Stari Grad, a duguje tačno 81.010 KM. Za njim slijede vozač iz Trebinja sa 64.252 KM i dužnik iz Brčko distrikta sa 56.088 KM – naveo je Rakić.

Zakoni o prekršajima nalažu da je porezna uprava dužna izvršiti prinudnu naplatu ako se tokom jedne godine ove kazne ne naplate.

Ali, kako nam je pojasnio Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, ubrzo se konstatira da porezna uprava ne može naplatiti dug zato što dužnik nije zaposlen ili nema pokretnih stvari koje bi se mogle zaplijeniti.

– Takvom vozaču oduzme se vozačka dozvola, ali on i dalje vozi. Policija ga zaustavi i napiše novi nalog. Tako se kazne gomilaju unedogled. Ispada da je pojedinac pametniji od države – kaže Radović.

Na tuđe ime

Ševal Kovačević, vještak saobraćajne struke, smatra da se na ovom primjeru najbolje vidi da je država zakazala te da je porazno da se takvim vozačima ne mogu oduzeti vozila.

– Voze se neregistrirani auti, auti na tuđe ime. Takvim vozačima vozilo odmah treba oduzeti. Ne smije mu se dopustiti da vozi dok ne izmiri dug. Pitam se koliko je života ugroženo. Ljudi svakodnevno ginu na cestama, a nesavjesni vozači i dalje voze i skupljaju kazne – rekao je Kovačević.

Zatvorska kazna

Kako bi se što prije stalo ukraj neplatišama, od decembra 2019. godine vozači koji ne izmiruju kazne ići će u zatvor.

– Prije dvije godine u RS je izmijenjen Zakon o prekršajima, u kojem je naznačena zatvorska kazna. U nekim kantonima u FBiH već se vozačima koji ne plaćaju kazne oduzimaju vozila, iako to u osnovnom zakonu o saobraćaju nije propisano – istakao je Radović. (Foto: Ilustracija | Dnevni Avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,