Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sarajevski ugostitelji priznali krivicu: Predložen pritvor za uhapšene u akciji “Kasa”

Preuzmite sliku

Tužilaštvo je predložilo pritvor za dvoje uhapšenih u akciji “Kasa”

Riječ je o Ines Juretić, Olegu Krautblattu, a za ostale osumnjičene u ovoj akciji predložene su mjere zabrane.

Osumnjičeni Oleg Krautblatt i Ines Juretić, tačnije bivši direktor i sadašnja direktorica firme Inspirit d.o.o., osobe su koje su iznajmljivale softverski program ”Inspirit Gastro”, koji je omogućio da se Poreznoj upravi ne prikaže stvarno stanje prometa i zbog toga je za njih predložen pritvor. Njima je predložen pritvor zbog opasnosti od bijega, da bi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i ponoviti krivično djelo – rekla je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Ostali osumnjičeni su priznali izvršenje djela i pristali na saradnju s Tužilaštvom.

Prema osumnjičenim Nedžadu Rašidagiću (Metropolis), Edinu Vreti (Kibe Mahala), Željku Ljubasu (Luka), Nejri Ibrović (Montana), Šaćiru Čediću (Vatra) i Džemailu Selimanoviću (Portofino) su predložene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu upravljanja poslovanjem, sastajanja s osumnjičenim, svjedocima, odnosno konobarima i zabranu prilaska objektima.

Svi uhapšeni u akciji “Kasa”, koja je jučer provedena u saradnji SIPA-e i Tužilaštva Kantona Sarajevo, terete se za utaju poreza, tačnije da nisu prikazivali stvarni promet kroz fiskalne kase, da su promet umanjivali i na osnovu toga pravili lažne porezne prijave.

Oni su osumnjičeni da su stvarali tzv. crnu blagajnu te utajom poreza izbjegavali plaćanje poreza.

Tokom jučerašnjeg dana izvršeni su pretresi na 31 lokaciji na području Sarajeva, a uhapšeni su mahom vlasnici i odgovorne osobe eminentnih sarajevskih restorana, picerija i slastičarnica. Riječ je o objektima ”Metropolis”, ”Vatra”, ”Sarajka”, ”Portofino”, ”Kibe Mahala”, ”Luka”, ”Montana” i ”Una”. (Dnevni avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,