Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sanski Most: Ubio se Mićo Praštalo, optuženik za ratne zločine

Preuzmite sliku

Na lokalitetu Radanovo polje, nekoliko kilometara od Lušci Palanke, Općina Sanski Most, sinoć je pronađen automobil u kojem se nalazilo beživotno tijelo muškarca.

Kako saznaju “Nezavisne”, radi se o Mići Praštalu (74), poznatijem po nadimku Kudra, kojeg je Tužilaštvo BiH optužilo za ratni zločin protiv čovječnosti počinjen u proljeće 1992. godine u mjestima Sanica i Hrustovo, na području Ključa i Sanskog Mosta.

“Policijskoj stanici u Sanskom Mostu dojavljeno je kako se na pomenutom lokalitetu nalazi vozilo i u njemu beživotno tijelo starijeg muškarca. Utvrđeno je kako se radi o M.P. iz Lušci Palanke. Pripadnici policije su, pod nadzorom kantonalnog tužioca, na licu mjesta obavili uviđaj i ustanovljeno je kako je smrt nastupila upotrebom vatrenog oružja. Prema do sada dostupnim informacijama i rezultatima istrage riječ je o samoubistvu”, rekla je portparol MUP-a USK, Snežana Galić.

“Nezavisne” nezvanično saznaju kako je Praštalo oduzeo sebi život pucajući u glavu iz lovačke puške.

Praštala su tačno prije godinu dana u Lušci Palanci uhapsili pripadnici SIPA i on se nalazio pod istragom tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je u januaru ove godine potvrdio optužnicu protiv njega. Optužnica ga je teretila da je od maja do septembra 1992. godine sudjelovao u okviru širokog i sistematičnog napada VRS-a, Teritorijalne odbrane i pripadnika milicije usmjerenog protiv civilnog stanovništva muslimanske i hrvatske nacionalnosti na području općine Sanski Most i Ključ.

Suđenje Praštalu započelo je u maju ove godine, a on je uz određene mjere zabrane, pušten da se brani sa slobode.

Prema riječima mještana Lušci Palanke, on se u rodno mjesto vratio prije desetak godina i od tada je živio povučeno baveći se lovom koji je bio njegova velika strast. Također, prema tim informacijama, u poslednje vrijeme bio je bolestan. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje