Subota, 17. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
razbojnistvo-kasa
Preuzmite sliku

Razbojništva i pljačke: Kako je u RS-u prošle godine ˝planulo˝ 9,5 miliona KM

Ukupna materijalna šteta nastala lani u krađama i razbojništvima, prema izjavama oštećenih, iznosi oko 9,5 miliona KM, dok je godinu ranije iznosila oko 9,8 miliona KM.

Kako je “Nezavisnim” potvrđeno iz MUP-a RS, u 2017. godini bilo je 4.466, imovinskih krivičnih djela, što je za 9,3 odsto manje u odnosu na 2016. godinu.

“Nadležnim tužilaštvima je podneseno 3.807 izvještaja, što je 13,3 odsto manje, protiv 2.807 lica, a što je sedam odsto manje u odnosu na godinu ranije”, kažu iz MUP-a RS.

Među nastalim imovinskim krivičnim djelima, između ostalog, evidentirane su 1.423 teške krađe, što je znatno manje u odnosu na 2016, za 24,1 odsto, te 77 razbojništava, od kojih je osam krivičnih djela bilo u pokušaju, a što je takođe manje za skoro četvrtinu u odnosu na 2016. godinu.

Manje je i običnih krađa, i to za 8,1 odsto u odnosu na godinu ranije.

Podsjećamo da je policija lani imala pune ruke posla na rasvjetljavanju ovakvih krivičnih djela, a akcija “Trezor” jedna je od značajnijih, u kojoj je rasvijetljeno osam krivičnih djela razbojništva.

Ta razbojništva su počinjena u periodu od 2004. do 2011. godine u Banjaluci i Prijedoru, na štetu banaka, pošte i drugih pravnih lica.

Akcija “Trezor” izvedena je u februaru prošle godine i njome je obuhvaćeno 15 osoba koje terete da su kao zločinačko udruženje izvršile osam razbojništava teških dva miliona maraka i tri izazivanja opšte opasnosti.

Grupu su činili Meho Adrović, Siniša Straživuk, Jovica Karać, Tomislav Knežević, Miloš Mrđan i Radenko Žutić. Članovi grupe bili su i Milan Reljić, Đorđe Ćulum, Slaviša Ćulum, Aljoša Galić i Vojislav Šešum, Neven Božičić, Dejan Došen i Vinko Knežević, a većina njih je na izdržavanju kazne.

U posljednjem hapšenju je uhapšen i Željko Pavlović iz Kneževa zbog sumnje da je pomogao pljačkašima da sakriju plijen oko 573.000 KM.

Pored ove akcije, republičkom tužilaštvu, Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Banjaluka, podnesen je izvještaj o otkrivanju izvršioca D.I. i još dva NN lica.

“Postoji osnov sumnje da su naoružani u aprilu 2016. godine na magistralnom putu Banjaluka – Prnjavor – Derventa počinili KD organizovani kriminal u vezi sa KD razbojništvo, nad S.Đ. iz Dervente”, kažu u MUP-u RS. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,