Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Prisiljavao djecu na prosjačenje po kiši i snijegu pa kupio sebi BMW i narukvicu

Preuzmite sliku

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Nusreta Osmanovića za prisiljavanje djece na prosjačenje, bez obzira ne vremenske uslove, kao i protiv Dragane Ković koja je dozvoljavala da njenu maloljetnu djecu odvozi u svrhu eksploatacije.

Osmanović se tereti da je do 2021. godine na području Sarajeva svakodnevno prisiljavao na prosjačenje 26 svoje i od brata djece različitog uzrasta, bez obzira na vremenske uslove, uključujući i onda kada je temperatura vazduha bila u minusu, zatim po kiši i po snijegu, saopšteno je iz kantonalnog Tužilaštva.

Isprošeni novac djeca su predavala Kovićevoj, a ona Osmanoviću, koji je od toga kupio narukvicu od 740 KM i automobil “BMW” vrijednosti 14.400 KM.

Kovićeva se tereti da je dozvoljavala Osmanoviću da odvozi njenu maloljetnu djecu na različite lokacije u Kantonu Sarajevo u svrhu eksploatacije, gdje je i sama sa tom djecom odlazila na prosjačenje.

U optužnici je postupajući tužilac predložila sudu oduzimanje automobila i 740 KM od optuženog Osmanovića i naknadu troškova postupka u iznosu od 12.190 KM.

Osmanović se tereti za trgovinu ljudima, a Kovićeva za krivično djelo zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika.

U optužnici je predloženo Sudu saslušanje 15 svjedoka, tri vještaka i izvođenje više od 90 materijalnih dokaza.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje