Utorak, 29. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Predložen pritvor za šefa Grupe za prinudne naplate UIO BiH

Nakon ispitivanja osumnjičenog Nedima Kulenovića (1955.), koji je pod istragom zbog koruptivnog krivičnog djela zloupotrebe položaja, tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana.

Pritvor je predložen iz razloga postojanja opasnosti od bjekstva, jer osumnjičeni osim BiH ima još jedno državljanstvo, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni Kulenović, koji je šef Grupe za prinudne naplate Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, pod istragom je zbog koruptivnog krivičnog djela zloupotrebe položaja, odnosno osumnjičen je da je od jedne osobe, koja je PDV dužnik tražio novac za sebe, kako bi omogućio reprogram poreznog duga.

U dobro koordiniranoj akciji, osumnjičeni je uhapšen, a kod njega je pronađen i novac koji potiče iz krivičnog djela, primanja dara ili drugih oblika koristi.

Predmet  koordinira glavni tužilacTužilaštva BiH i Tužilaštvo upućuje izraze podrške i zahvalnosti svim pravosudnim i policijskim agencijama iz Republike Srpske, koje su sudjelovale u operativnoj akciji.

Iz Tužilaštva BiH su još jednom pozvali građane da prijavljuju nezakonitosti i koruptivna ponašanja dužnosnika u institucijama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,