Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Predložen pritvor za Seada Žilu: Prevarom pribavio korist u iznosu od oko 43.000 KM

Preuzmite sliku

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je Općinskom sudu Tuzla stavio prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za Seada Žilu (57), trenutno nastanjen u Tuzli, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo prevara u privrednom poslovanju.

Žilo je osumnjičen da je tokom 2019. godine kao direktor i predstavnik firme “Winsdour Group” d.o.o Zavidovići, koju je preuzeo tokom 2019. godine, lažno prikazivao podatke i dvije osobe doveo u zabludu i oštetio ih za određene iznose novca i druge imovine, a kako bi sebi i ovoj firmi pribavio protivpravnu imovinsku korist.

U ovom periodu je, djelujući iz Tuzle, bio u kontaktu sa dvije osobe, iz Cazina i Bileće, lažno im predočio da će im iz uvoza nabaviti CNC mašine veće vrijednosti sa pripadajućom opremom i naveo ih da izvrše avansno plaćanje u novcu ili stvarima, što su ovi obrtnici i učinili, iako je znao da radne mašine neće ni nabaviti niti isporučiti. Tako je osobu iz Cazina oštetio za oko 29.000 KM, dok je šteta koju je nanio obrtniku iz Bileće 14.000 KM.

Prevarom u privrednom poslovanju pribavio jei firmi „Windsdour Group“ protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 43.000 KM.

Pripadnici Federalne uprave policije iz terenskog ureda u Tuzli su izvršili pretres prostorija koje koristi, te osumnjičenog lišili slobode 28. oktobra 2020. godine.

Obavljena je kriminalistička obrada te je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje