Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predložen pritvor za devet osumnjičenih iz Kladnja i Olova

Preuzmite sliku

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona stavilo je Općinskom sudu u Živinicama prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za devet osoba iz Kladnja i Olova koji su u periodu 2020. i 2021. godine počinili veći broj krivičnih djela na području Kladnja, te drugih mjesta u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Mjera pritvora je predložena za Senada Mezetovića (25), Kedina Halilovića (23), Muhameda Mezetovića (30), Husejina Mezetovića (23), Asmira Mezetovića (31), Mirsada Avdibegovića (49), svi iz Kladnja, te za Nisveta Bešliju (42), Admira Čolakovića (35) i Anesa Jusufbašića (32) iz Olova.

Senad Mezetović  i Asmir Mezetović su osumnjičeni za krivična djela teška krađa, šumska krađa i neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Kedin Halilović i Husejin Mezetović za produženo krivično djelo teška krađa. Muhamed Mezetović za teške krađe i neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga. Nisvet Bešlija i Admir Čolaković  za krivična djela šumska krađa i krivotvorenje isprave. Mirsad Avdibebegović za šumsku krađu, te Anes Jusufbašić za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Istraga je otvorena i protiv još dvije osobe, Š.K zbog krivičnog djela šumska krađa, te J.H zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, ali su nakon ispitivanja pušteni da se brane s slobode.

Vezano | Devet osumnjičenih iz Kladnja predato u nadležnost Tužilaštva TK 

Podsjećamo Sektor kriminalističke policije MUP-a TK je nakon višemjesečne istrage i  obavljenih pretresa na području Kladnja, i uz asistenciju MUP-a Ze-Do kantona na području  Olova,  dostavio  Tužilaštvu TK   izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i predao u nadležnost  osumnjičene.

Dio  osumnjičenih se tereti  za 17 teških krađa i krađa  u kojima su pribavili korist i oštetili vlasnike privatnih ili društvenih objekata na području Kladnja  za više od 70.000 KM. Osumnjičeni su da su provaljivali u privatne kuće, pomoćne objekte ili  obavljali krađe na  objektima u državnom vlasništvu i otuđivali mašine, alate, kućne uređaje i namještaj, tehničku opremu, lovačke puške i opremu, saobraćajnu signalizaciju, nakit, satove , muzičku opremu i druge vrijedne stvari.

Također, šest  osoba je osumnjičeno da su počinili dvije  šumske krađe kojima su pribavili sebi korist i oštetili privatne vlasnike i šumu u društvenoj svojini, u jednoj od krađa, u  iznosu većem od 70.000 KM i  u drugoj krađi za još neutvrđeni iznos ukradenih trupaca  i drvne građe.

Pet osumnjičenih se tereti da su u tokom 2020. i  2021. godine nabavljali i prodavali većem broju osoba opojnu drogu amfetamin (speed) na području Kladnja, Tuzle i Olova. Prilikom pretresa prostorija je kod Senada Mezetovića pronađeno oko 600 grama amfetamina, te kod Anesa Jusufbašića manje količine amfetamina i marihuane pripremljenih za dalju prodaju. Prilikom pretresa  pronađeni su i drugi  predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem ovih krivičnih djela, oružje, municija, novac i drugi predmeti.

Istraga u ovom predmetu se nastavlja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje