Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Poznat po više krivičnih djela: Ko je bio Slaviša Ćulum?

Preuzmite sliku

Banjalučanin Slaviša Ćulum (36), koji je ubijen danas u ovom gradu, osuđen je 2011. godine u banjalučkom Okružnom sudu zajedno sa Dejanom Kostićem i Dejanom Čajićem na ukupno 17 i po godina robije zbog pokušaja ubistva njihovog sugrađanina Jovana Jošila, pišu Nezavisne

Vatreni obračun desio se u u aprilu 2010. godine, kod benzinske pumpe “Parma trend” u naselju Lazarevo.

Također, u odvojenom sudskom procesu Jošilu je izrečena oslobađajuća presuda za ubistvo Slavišinog brata Nedeljka Ćuluma (19), jer je Sud utvrdio da je pucao u nužnoj odbrani. Jošila je optužnica teretila da je u obračunu ubio Nedeljka Ćuluma, te doveo u opasnost živote mnogobrojnih vozača i njihovih saputnika koji su u trenutku pucnjave prolazili autoputem.

Vezano | Banja Luka: U sačekuši ubijen Slaviša Ćulum, bio sumnjičen za teška krivična djela

Iako je Jošilo ranjen, a Nedeljko Ćulum ubijen u istom obračunu, sudski proces bio je odvojen zbog netrpeljivosti Jošila sa jedne, te Slaviše Ćuluma, Kostića i Čajića sa druge strane.

Pojedinačno gledano, Slaviša Ćulum je osuđen na sedam godina zatvora zbog pokušaja ubistva Jošila, te je dobio još godinu zbog nedozvoljenog držanja oružja, tako da je kažnjen jedinstvenom kaznom od sedam i po godina zatvora. Kostić, koji je također osuđen zbog pokušaja ubistva Jošila, te Čajić zbog pomaganja u ovom krivičnom djelu, osuđeni su na po pet godina zatvora.

Vezano | Likvidacija u Banjaluci: Ćulum ubijen pred majkom, u potragu za ubicama uključen i helikopter

Ćulum osuđen i zbog pljačke

Okružni sud u Banjaluci osudio je ranije Slavišu Ćuluma, njegovu djevojku Dejanu Mitrašinović, te Dragana Puzića (26), Bojana Šikmana (23) i Nemanju Drljaču (22), sve iz Banjaluke, na ukupno 20 godina i osam mjeseci robije zbog oružane pljačke ProCredit banke u maju prošle godine, odakle su oteli blizu 13.000 maraka.

Ćulum je zbog te pljačke osuđen na sedam godina i tri mjeseca zatvora. Nakon izricanja presude i izlaska Sudskog vijeća, on je pljunuo tužioca Slobodana Salića. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,